Linkovi

Italija: Priliv imigranata iz Tunisa


Imigranti iz Tunisa u luci sicilijanskog ostrva Lampeduza

Danas su u Briselu vidljive prve ozbiljne posljedice dramatičnih promjena na sjeveru Afrike. Imigranti iz Tunisa preplavili su italijansko ostrvo Lampeduza, dok se izmedju Brisela i Rima razmjenjuju optužbe o tome ko je kriv za situaciju u kojoj je Italija zatečena dolaskom oko pet hiljada imigranata u samo pet proteklih dana.

Nakon dramatičnih zbivanja u Tunisu, gdje su Evropljani vjerovali da su uspjeli osigurati podršku novih vlasti u kontroli imigracije, zvanični Brisel se našao pod talasom optuži Italije. Spora, birokratska evropska mašinerija ne odgovara na činjenicu da već danima na južno italijansko ostrvo Lampeduzu dolaze hiljade imigranata iz Tunisa.

Bila sam veoma iznenadjena izjavama italijanskih zvaničnika, koje prenosi tamošnja štampa, o birokratski sporoj reakciji Brisela na zahtjev za pomoć oko povećanog pritiska imigranata iz Tunisa na Italiju. Lično sam još u subotu pitala italijanske vlasti da li im je potrebna pomoć, s obzirom na vanredne okolnosti. Odgovor je bio veoma jasan: ne, hvala, u ovoj fazi nam nije potrebna pomoć Evropske komisije. Medjutim, i pored toga, tražila sam od moga komesarijata, Frontex agencije i Evropske agencije za pitanje azila da prouče kako bi na najbolji način mogli pomoći italijanskim vlastima u ovoj teškoj situaciji. Još jednom naglašavam- Evropska komisija je svjesna vanredno velikog pritiska na Italiju i spremna je da joj pomogne, pokazujući na djelu evropsku solidarnost”, prenio je izjavu komesarke za unutrašnje poslove, Sesilije Malstrom, portparol Mikele Ćerkone

U medjuvremenu, dešava se, prema riječima italijanskog ministra unutrašnjih poslova Maronija, egzodus biblijskih razmjera, gdje u hiljadama pristižu imigranti iz Tunisa na južno italijansko ostrvo. Zvanični Rim je započeo njihovo prebacivanje u azilantske centre na Siciliji, ali još uvijek ih preko dvije hiljade boravi na ostrvu pod vedrim nebom.

Italija je ponudila da njene vojne snage intervenišu u Tunisu i zaustave imigrante na putu za Evropu, što je tamošnja nova vlada glatko odbila. Večeras u Tunis leti italijanski ministar vanjskih poslova, Franko Fratini, tražeći rješenje za dramatičnu situaciju, a pitanje imigracije je jedno od ključnih na današnjim razgovorima visoke predstavnice Ketrin Ešton sa vlastima u Tunisu.

Najnovija epizoda sa imigrantima bi, pribojavaju se u Briselu, mogla ići na ruku onima koji traže oštrije zatvaranje evropskih granica i podršku režimima u evropskom susjedstvu koji su, zauzvrat, spremni na ulogu evropske predstraže protiv neželjenih imigranata.

XS
SM
MD
LG