Linkovi

Antiteroristička operacija u Italiji


Snimak italijanske policije sa hapšenja jednog od osumnjičenih za terorizam, 24. april 2015.
Snimak italijanske policije sa hapšenja jednog od osumnjičenih za terorizam, 24. april 2015.

Italijanska policija je saopštila da je uhapsila devetoricu osumnjičenih terorista i da traga za još devetoricom u raciji na pripadnike grupe koja je, kako se veruje, povezana sa napadima u Pakistanu i eventualnom zaverom da se izvrši napad na Vatikan.

Policija je saopštila da su svi osumnjičeni Pakistanci ili Avganistanci ili direktno povezani sa Al Kaidom ili inspirisani tom grupom i da se sumnja da su nastojali da započnu ustanak protiv pakistanske vlade.

Tužilac Mauro Mura je danas rekao novinarima u Sardiniji da snimci telefonskih razgovora ukazuju na "izvesnw pripremw za eventualni napad" na Vatikan pa čak i papu Franju.

Vlasti takodje navode da su neki od traženih osumnjičeni za umešanost u bombaški napad 2009. u kojem je stradalo preko 100 ljudi u pakistanskom gradu Pešavaru. Zvaničnici nisu pronašle specifične dokaze o planovima za napad na papu, ali "snažno podozrevaju" da je postojala zavera za napad na njega. Predstavnik Vatikana Federiko Lombardi je rekao da je takvih petnji bilo i u prošlosti i da nema razloga za zabrinutost.

Telefonski razgovori koje je snimila policija ukazuju da su medju osumnjičenima dve osobe koje su, kako se veruje, bile telohranitelji Osame Bin Ladena.

XS
SM
MD
LG