Linkovi

Tragedija sa migrantima u Mediteranu


Preživeli migranti, 21. april 2015.
Preživeli migranti, 21. april 2015.

U sudaru dva broda poginulo oko 900 migranata, koji se pokušali da pobegnu od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

U današnjem saopštenju italijanski tužioci navode da je kapetan broda - koji se prevrnuo sa migrantima u Mediteranu - greškom udario u trgovački brod, koji je bio u spasilačkoj misiji.

Tužioci u Kataniji na Siciliji saopštili su da je kapetan nakon opasnog zaokreta udario u portugalski teretni brod, što je dovelo do prevrtanja i potonuća u neposrednoj blizini libijske obale. U udesu se utopilo oko 900 migranata koji su bežali od rata i siromaštva na Bliskom Istoku i Severnoj Africi na putu ka Evropi gde su se nadali bezbednom utočištu.

Tužilaštvo je oslobodilo trgovački broj od bilo kakve odgovoronosti za tu tragediju. Svega 28 osoba je spašeno u udesu, koji vlasti nazivaju najsmrtonosnijim do sada. Prema navodima UNHCR-a na brodu je bilo oko 350 Eritrejaca, kao i jedan broj migranata iz Sirije, Somalije, Sijera Leonea, Malija, Senegala, Gambije, Obale Slonovače i Etiopije.

XS
SM
MD
LG