Linkovi

Podele u EU: Italija neće migrante, višegradska četvorka neće na samit


Migranti u Italiji

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je da bi brodovi nevladinih organizacija koji plove pod holandskom zastavom trebalo da transportuju migrante u Holandiju, aludirajući time na slučaj organizacije za humanitarnu pomoć Lifeline.

Zbog odluke da preuzme 200 migranata nadomak libijske obale, brod te humanitarne organizacije prekršio je međunarodno pravo i trebalo bi sada te izbeglice da transportuje u Holandiju, rekao je Salvini na svom Fejsbuk lajvu. “Neka ih prebace u Holandiju, Gibraltar, Britaniju, Španiju, Francusku ili gde god hoće", dodao je italijanski zvaničnik.

Mateo Salvini
Mateo Salvini

Salvini, koji je inače lider anti-imigrantske Lige, izjavio je ranije ovog meseca da brodovima dobrotvornih organizacija više neće biti dozvoljeno da iskrcavaju migrante spasene na moru u italijanskim lukama.

Brod “Akvarijus”, koji je prevozio 600 migranata, je zbog toga preusmeren ka Španiji koja je pristala da ih primi.

Bez višegradske četvorke na samitu o migrantima

Madjarski premijer Viktor Orban izjavio je u četvrtak da lideri takozvane višegradske četvorke, u kojoj su pored Madjarske, Češka Republika, Slovačka i Poljska, neće učestvovati na mini samitu Evropske unije o migrantskoj krizi ovog vikenda.

Četiri istočnoevropske članice Unije protive se pozivu zapadnoevropskih članica, posebno Nemačke, da sve zemlje EU prihvate kvote migranata koji su u večim brojevima počeli da pristižu u Evropu od 2015.

Orban je takodje rekao da bi sastanke državnih lidera trebalo da zakazuje Evropski savet, najviše telo EU, a ne Evopska komisija, koja je sazvala manji samit u nedelju 24. juna, uglavnom na zahtev nemačke kancelarke Angele Merkel zbog pritiska njenog koalicionog partnera.

Na zajedničkom sastanku višegradske četvorke sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, čija vlada takodje ima anti-imigrantski stav, Orban je rekao - "shvatamo da neke zemlje imaju unutrašnje političke teškoće, ali to nije razlog za opšte-evropsku užurbanost".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG