Linkovi

Italijanski mornarički oficir i Rus uhapšeni zbog špijunaže


Arhiva - Karabinjeri u patroli na putu ka Milanu, 18. februara 2021.
Arhiva - Karabinjeri u patroli na putu ka Milanu, 18. februara 2021.

Italijanske vlasti saopštile su u sredu da su uhapsile kapetana italijanske mornarice zbog špijunaže nakon što je navodno uhvaćen u davanju poverljivih dokumenata zvaničniku ruske ambasade u zamenu za novac.

Ministarstvo spoljnih poslova sazvalo je ruskog ambasadora Sergeja Razova, nakon što su kasno u utorak u akciji uhvatila njih dvojicu u, kako je rekla policija, "tajnoj operaciji" razmene robe.

Italijanska policijska formacija Karabinjeri saopštila je da je italijanski zvaničnik, koji je kapetan fregate, uhapšen. Rus, pripadnik ruskih oružanih snaga stacioniran u ambasadi Moskve u Italiji, zadržan je, ali njegov status se "razmatra" s obzirom na njegov diplomatski položaj, navodi se u saopštenju.

Italijanske snage za specijalne operacije u Rimu izvele su operaciju „tokom tajne operacije između njih dvojice, iznenadivši ih odmah nakon predaje poverljivih dokumenata od strane italijanskog zvaničnika u zamenu za novčani iznos“, navodi se u saopštenju.

Italijanske snage za specijalne operacije u Rimu izvele su operaciju "tokom tajne operacije između njih dvojce, iznenadivši ih odmah nakon predaje poverljivih dokumenata, koje je italijanski zvaničnik dao u zamenu za novčani iznos", navodi se u saopštenju.

Karabinjeri su rekli da su obojica optuženi za "teška krivična dela koja se tiču špijunaže i državne bezbednosti".

Ruska ambasada u Rimu potvrdila je pritvor diplomate koji je bio deo kancelarije vojnog atašea, ali nisu želeli da komentarišu incident.

"U svakom slučaju, nadamo se da to neće uticati na bilateralne veze", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG