Linkovi

Lavina zatrpala hotel u Italiji, sve manje nade da ima preživelih


Snimci zatrpanog hotela Rigopjano u Farindoli, u centralnoj Italiji
Snimci zatrpanog hotela Rigopjano u Farindoli, u centralnoj Italiji

Ogromna lavina zatrpala je luksuzni hotel u planinskom području u centralnom delu Italije, posle niza snažnih zemljotresa koji su pogodili tu oblast. Do 30 ljudi je zatrpano ispod snega i ruševina i sve je manje nade da ima preživelih.

Više od 24 sata posle nesreće, izvučena su samo dva tela, dok se spasilačka operacija nastavlja tokom noći.

Vlasti navode da su moguće nove lavine u planinskom vencu Gran Saso, u centralnoj regiji Abruco, zbog rasta temperatura, a mogući su i dodatni potresi.

Deo krova i prozori bili su jedini vidljivi delovi četvorospratnog hotela Rigopjano, nakon što je sneg zatrpao zgradu u sredu veče.

Lokalne vlasti navode da je u hotelu bilo oko 30 ljudi, među kojima i dvoje dece. Međutim, više od 20 sati kasnije, spašene su samo dve osobe - dva muškarca koja su bila vani u trenutku nesreće.

"Živ sam, zato što sam izašao da uzmem nešto iz automobila", rekao je jedan od preživelih, Đanpjero Parete, čija supruga i dvoje dece se i dalje vode kao nestali.

"Hotel je gotovo u potpunosti uništen. Niko ne odgovara na naše pozive, ništa se ne čuje. Kopamo i tragamo za ljudima", rekao je za agenciju Rojters spasilac Antonio Kroćeta.

Predvorje hotela koji je zatrpala lavina
Predvorje hotela koji je zatrpala lavina

Na video snimcima može da se vidi predvorje hotela, gde je lavina probila zid.

Premijer Paolo Đentiloni pozvao je na nacionalno jedinstvo, navodeći da je Italija uhvaćena u "nezampaćeno zlo" zemljotresa i obilnih snežnih padavina.

Spasilačku operaciju otežavaju ogromne naslage snega, koje su prethodnih dana prekrile planinsku oblast Gran Saso. Prvi spasioci stigli su do hotela tek rano jutros, dok su kasnije poslati i helikopteri.

Lavina je zatrpala hotel samo nekoliko sati nakon što su četiri zemljotresa, jačine 5 stepeni Rihterove skale, pogodila centralni deo Italije.

Italijanski mediji prenose da su gosti hotela, pre nesreće, čekali čistače snega da dođu i raščiste put.

XS
SM
MD
LG