Linkovi

Italija dozvolila brodovima sa stotinama migranata da pristanu na Siciliju


Arhiva - Policija iskrcava migrante u Italiji.

Stotine migranata ukrcanih na dva broda pogranične patrole dobilo je dozvolu da se iskrca u sicilijansku luku Poalo u ponedeljak, nakon što je šest evropskih zemalja obećalo da će preuzeti neke od njih, pre nego da im Italija sama procesira njihove zahteve za azil.

Nakon dva dana na moru i nakon vrlo duge noći, oko 450 migranata sa italijanskog broda Monte Sperone i britanskog plovila Protektor konačno se iskrcalo u zoru. Prethodno su bili pokupljeni sa pretrpanih brodova u kojima su napustili Libiju u petak. Među njima je bilo 128 maloletnika.

Brodovi, kojima komanduje EU granična agencija Fronteks i drugi u vlasništvu italijanske policije, dobili su dozvolu da dovedu pretežno eritrejke i somalijske migrante u luku, tek nakon što su zemlje Evropske unije pristale da prihvate više od polovine njih, okončavajući tako diplomatski spor koji je migrante ostavio zaglavljene na moru.

Roberto Amatuna, gradonačelnik Pozala, rekao je da ne očekuje da bi migranti mogli da budu premešteni u narednih nekoliko dana. Rekao je da mnogi pate od šuge i da su mnogi maloletni. Rekao je da bi moglo da bude neophodno da se sačeka dodatnih nekoliko dana pre nego što budu prebačeni u evropske zemlje ili druge prihvatne centre u Italiji.

Nakon što su se migranti iskrcali, najmanje osaam ljudi, osumnjičenih za šverc ljudi, odveženo je policijskim kolima.

Kancelarija premijera Đuzepea Kontea kaže: "Danas možemo da kažemo da su se po prvi put migranti iskrcali u Evropu nakon što su Francuska, Malta, Nemačka i Portugal pristali da, svako od njih, preuzmu 50 od 450 migranata koji su se iskrcali u Pozalo".

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini, koji je prethodno zatvorio italijanske luke za migrante, rekao je da "Italija više nije evropski izbeglički kamp; to je politička pobeda", dodajući da se "čvrstina i postojanost isplate". Naglasio je potrebu da Libija bude priznata kao sigurna luka za migrante.

Govoreći u Moskvi, gde je prisustvovao finalu Svetkog kupa, Salvini je rekao da bi Italija raspravljala sa svojim evropskim partnerima o potrebama legitimnog spasavanja i pomoći svakome, ali da ih onda vrati tamo odakle su došli.

Evropska komisija saopštila je da deli osećaj hitnosti naglašen u pismu o migrantima, koje je premijer Konte poslao predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru. Komisija je pozdravila šest zemalja EU koje su odlučile da preuzmu neke od migranata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG