Linkovi

IT startapi iz Srbije na tržištu Amerike


Predstavljanje Ist Hab IT biznis akceleratora u Privrednoj komori Srbije, 7. decembra 2018.
Predstavljanje Ist Hab IT biznis akceleratora u Privrednoj komori Srbije, 7. decembra 2018.

Izvoz IT usluga iz Srbije ove godine trebalo bi da po prvi put premaši milijardu evra, rečeno je u Privrednoj komori Srbije pred predstavljanje kompanija zainteresovanih za učešće u projektu prvog srpskog Ist Hab IT biznis akceleratora, koji je zamišljen kao svojevrsni inkubator za startapove iz Srbije, koji treba da ih osposobi za efikasniji nastup na zahtevnom tržištu Sjedinjenih Država.

IT akscelerator trebalo bi da startap kompanijama u Srbiji ponudi znanje, mentorstvo i logističku podršku za predstavnjanje njihovih ideja na tržištu SAD, rekla je Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS i dodala da su kancelarije osnovane u pet američkih gradova - Majamiju, Njujorku, Detroitu, Feniksu i Rejliju.

VIDEO Prvi srpski IT biznis akscelerator
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

"Ono što pokušavamo je da prikupimo takozvani rizični kapital koji je potreban startapovima i početnicima u poslovanju, kako bi svoje poslove mogli da predstave globalno, što je osnov za dalji razvoj domaće IT industrije", rekla je Jovanović na predstavljanju kompanija koje su zainteresovane da svoje proizvode plasiraju u inostranstvo.

Do danas se prijavilo više od 100 pojedinaca i firmi koje će predstaviti svoje ideje i projekte, za koje smatraju da bi mogle da nađu svoje mesto na međunarodnom tržišu.

Vuk Živković, izvršni ditekor Ist Hab LLC, rekao je da Srbija ima inovacije u IT sektoru, ali da je potreban sistem koji bi ih uspešno plasirao na svetskim tržištima, zbog čega je potreban Ist hab.

Nakon što svi prijavljeni startapovi budu predstavljeni, finalni izbor proći će pet kompanija koje će biti predstavljene u SAD. Nakon toga će biti saopšteno koje su kompanije i pojedinci odabrani za učešće u Ist habovom poslovnom aksceleratoru.

Odabranim kompanijama će biti plaćene avio karte, kancelarijski prostor, mentoring, kao i dvonedeljni stručni pogram u SAD, nakon čega će im biti omogućeno da svoje ideje predstave potencijalnim investitorima.

VIDEO: Srpski IT startap u susret jakoj globalnoj konkureciji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Kako je rečeno, one startap kompanije koje ovaj put ne budu odabrane, imaju pravo da ponovo konkurišu za tri meseca, jer je ideja da se akcelerator održava kvartalno. Organizatori projekta pozvali su i nove pojedince i kompanije da se prijave i predstave svoj rad narednom prilikom.

Tokom dvonedeljog inkubatora u SAD, Majami, „EastHub“ će obezbediti istaknute i svetski priznate ličnosti iz obasti marketinga, koji će praktičnim savetima objasniti koje su strategije za rast najbolje, koji su to najkorisniji marketing i prodajni kanali, ali i ono što je poslednjih meseci imperativ u IT industriji - kako da proizvodi budu maksimalno sajber sigurni.

XS
SM
MD
LG