Linkovi

Istraživanje: Sudije i tužioci ne veruju pravosuđu


Učesnici konferencije "Istraživanje stavova sudija i tužilaca o stanju u pravosuđu Srbije" (Foto: presscentar.rs)

Sudije i tužioci imaju malo poverenje u pravosuđe, previše su opterećeni brojem predmeta, smatraju da su slabo plaćeni i da ne postoje objektivni kriterijumi za izbor sudija, kao ni za napredovanje u karijeri, rezutati su velikog istraživanja koje je među sudijama i tužiocima sproveo Alumni klub Pravosudne akademije.

Ogromna većina anketiranih sudija (79 odsto) i tužilaca (80 odsto) smatra da postoji nepotizam ili lična veza prilikom izbora sudija i tužilaca na funkciju i njihovog napredovanja u karijeri.

Siniša Trifunović, predsednik Alumni kluba Pravosudne akademije, rekao je da većina ispitanika misli da sudijska plata nije dovoljna da obezbedi sigurnost porodice u materijalnom smislu, tj. da gotovo 90 odsto sudija smatra da je plata nedovoljna. Trifunović je podsetio da plata sudijama i po zakonu mora da obezbedi njihovu nezavisnost.

Trifunović je kao najzanimljivije istakao rezultate istraživanja po pitanju izbora sudija i napredovanja u karijeri, što je tematika koja se tiče i predstojećih ustavnih promena. Čak 84 odsto ispitanih sudija smatra da ne postoje objektivni kriterijumi kada je u pitanju prvi izbor sudija na funkciju, dok čak 78 odsto sudija smatra da u izboru ulogu igraju nepotizam i lična veza. Trasnaprentnost u izboru ne postoji, smatra 75 odsto sudija. "Brojevi potvrđuju veliko nezadovoljstvo sudija", zaključio je Trifunović.

Sudije su pravosuđu u Srbiji dale sveobuhvatnu ocenu od 2,67, vrednujući ga od 1 do 5.

Rezultati ankete, koje se tiču tužilaca dosta su slični, rekao je Bojan Petković, potpredsednik Alumni kluba pravosudne akademije. Oni su pravosuđu dali opštu ocenu od 2,58.

Istraživanje je sprovedeno među 1.603 nosilaca pravosudnih funkcija, 1.218 sudija iz 83 suda (47 odsto svih sudija koji efektivno sude) i 385 tužilaca iz 47 tužilaštava (55 odsto svih tužilaca) širom Srbije, što ga čini do sada najvećim istraživanjem ovog tipa u pravosudnom sistemu Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG