Linkovi

Istraživanje: Republikanci postojano podržavaju Trampa


Popularnost američkog predsednika Donalda Trampa je oko 40 odsto još otkako je preuzeo položaj u januaru, zahvaljujući revnosnoj podršci koju uživa od republikanaca, koji veruju da on nije odgovoran za neuspele napore da se zameni Zakon o zdravstvenoj zaštiti bivšeg predsednika Obame, poznat kao Obamaker.

Prema novom istraživanju javnog mnjenja koje je Si-bi-es njuz sproveo između 25. i 28. marta, 40 odsto Amerikanaca podržava Trampa, što je praktično nepromenjen broj u odnosu na 39 odsto koliko se pozitivno izrazilo krajem februara, i 40 odsto ranije ovog meseca.

Ispitanici, republikanci smatraju da je nepopularna zamena za Obamaker razlog zašto zakon nije prošao u Kongresu, a ne to kako je predsednik postupao u vezi sa jednim od svojih glavnih obećanja tokom predizborne kampanje. Neki takođe smatraju da mera nije dobila dovoljno podrške, jer “demokrate nisu želele da naprave kompromis”.

Što se tiče ruskog mešanja u američke izbore 2016, 45 odsto Amerikanaca, uključujući 67 odsto demokrata, veruje da je to tačno i da je Rusija to radila sa namerom da pomogne Trampu da pobedi. Međutim, samo 13 odsto republikanaca se slaže sa tim mišljenjem.

Većina demokrata i nezavisnih građana veruje da je moguće da su Trampovi saradnici imali neprikladne kontakte sa ruskim zvaničnicima, ali tri četvrtine republikanaca ne smatra da je to verovatno.

I dok većina Amerikanaca kaže da bi Federalni istražni biro trebalo da istražuje moguće veze Trampove kampanje sa Rusijom, samo se jedna trećina republikanaca sa tim slaže.

Većina republikanaca veruje da su Trampove kancelarije bile prisluškivane tokom kampanje. Polovina nezavisnih građana takođe veruje u to, dok većina demokrata smatra da to nije istina.

Republikanski kongresmen i predsednik Predstavničkog doma Pol Rajan dobio je visoke ocene od kolega republikanaca. Njih 66 odsto podržava Rajana, u poređenju sa svega 33 odsto Amerikanaca koji smatraju da on dobro obavlja svoj posao.

XS
SM
MD
LG