Linkovi

Istraživanje: 60% mladih u Srbiji ne zarađuje


VOA Logo

Mladi u Srbiji žive najčešće s roditeljima, više od 60 odsto njih ne zarađuje, razočarani su, ali ne veruju da bi im bolje bilo kad bi Srbija ušla u EU, rezultati su istraživanja Aleternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih, koji je sačinila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), najviše predstavničko telo mladih u Srbiji.

Predstavljajući izveštaj koji je napravljen na osnovu onlajn upitnika sa 282 pitanja, a koji je popunjavalo 396 mladih ljudi od maja do jula, Boban Stojanović iz KOMS-a kaže da 42 odsto anketiranih podržava ulazak Srbije u EU, dok 28 odsto negativno reaguje na tu ideju.

Samo 25 odsto smatra da bi živeli bolje ukoliko bi Srbija ušla u EU, a čak 70 odsto mladih planira da se iseli iz mesta u kome žive, a najradije biraju zapadnu Evropu.

Stojanović je precizirao da u porodičnom stanu živi 61, 4 odsto mladih. Preko 60 odsto mladih ne zarađuje, dok 16,8 odsto zarađuje do 30.000 dinara.

Najveći broj nije u političkim partijama, čak 81 odsto, 11 odsto jeste, a tri odsto planira da se učlani u stranku.

Istovremeno, 39 odsto mladih do 30 godina smatra da je Srbiji potreban jak vođa, a 32 odsto uvereno je da demokratija nije baš najbolji oblik vladavine.

Mladi smatraju, čak 52, 8 odsto, njih da partije ne rade u njihovom interesu, 76 odsto kaže da ne postoji političar kome veruju, a najveće poverenje imaju u Vojsku i Kancelariju za mlade.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji je 146.843 nezaposlenih starosti od 15 do 29 godina, i to je jedan od najvećih problema.

Najveći problem mladih u Srbiji i dalje je zapošljavanje, mada su na tom polju napravljeni određeni pomaci, a jedan od problema je i nemogućnost putovanja u inostranstvo, kaže pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja.

"Stopa nezaposlenosti mladih u odnosu na stopu ukupnog stanovništva je dva puta veća, tako da i dalje moramo da radimo mnogo više i ulažemo napore na tom planu,” rekla je Klašnja povodom Međunarodnog dana mladih, koji se obeležava 12. avgusta.

Podaci iz godišnjeg izveštaja Ministarastva o položaju mladih pokazuju da 19 odsto njih nikada nije bilo u inostranstvu, a Klašnja kaže da bi na tome trebalo raditi više jer je važno da mladi upoznaju vršnjake i drugih zemalja i njihovu kulturu.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG