Linkovi

Istraživanja pokazuju - Vučić predsednik već u prvom krugu


Premijer Srbije Aleksandar Vučić (AP Photo/Darko Vojinovic)

Ukoliko bi se kandidovao na predsedničkim izborima, za sadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, glasalo bi 55,2 odsto glasača, dok bi za Tomislava Nikolića, ako bi on bio kandidat ispred Srpske napredne stranke (SNS), glasalo 36,2 odsto njih, rezultati su istraživanja agencije Faktor plus.

Istraživanje je sprovedeno telefonskim putem od 24. do 31. januara na 1.200 ispitanika, naveo je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Učesnicima u anketi, kao i u prošlom istraživanju, bila su ponuđena dva scenarija, u slučaju da kandidat SNS-a bude premijer Vučić i drugi, ako kandidat bude sadašnji predsednik Nikolić.

Prema prvom scenariju, Vučić bi u prvom krugu osvojio 55,2 odsto glasova, dok bi na drugom i trećem mestu bili Vuk Jeremić, odnosno Vojislav Šešelj sa 12,1 odsto glasova.

Na četvrtom mestu bi se našao Saša Janković sa 8,1 odsto glasova.

Stanković je objasnio da Vučićevih 55,2 odsto podrazumeva podršku SPS-a, jer je lider socijalista Ivica Dačić najavio podršku Vučiću kao kanididatu.

"Vučić je ubedljivo najpopularniji političar kod politički opredeljene populacije u Srbiji. Rejting Vojislava Šešelja i Vuka Jeremića nije neočekivan, iako Jeremić jedno vreme nije bio u zemlji," rekao je Stanković.

U drugom slučaju, ukoliko bi SNS kandidovao Nikolića, aktuelni predsednik bi dobio 36,2 odsto glasova, Jeremić bi bio drugi sa 13 odsto, a zatim Šešelj sa 12,5 odsto.

Četvrti bi bio Ivica Dačić sa 10,8 odsto, dok bi se na petom mestu našao Janković sa 8,9 odsto glasova.

Ako bi se predsednički izbori održavali u nedelju, 50 odsto ispitanih su rekli da bi izašli na izbore, dok je 25 odsto reklo da ne bi, a 25 odsto ne zna.

Kada je reč o eventualnim parlamentarnim izborima nema većih promena kada je popularnost stranaka u pitanju , pa je tako na prvom mestu SNS sa rejtingom 51,2 odsto, sledi SPS sa 10,5 odsto, zatim SRS 8,7 odsto, Dosta je bilo sa 7 odsto, DS 6,8 odsto.

Prema mišljenju ispitanika, kandidat koji poslednjih meseci ima najviše predizbornih aktivnosti je Jeremić, a to smatra 30 odsto njih, zatim slede Janković i Šešelj.

Gotovo polovina ispitanika, njih 48 odsto smatra da ishod predsedničkih izbora ne može dovesti do krupnih promena na politickoj sceni Srbije, dok sedam odsto građane smatra da će promene svakako uslediti nakon izbora.

Četiri najveća problema, koje građani prepoznaju kao one kojima političari treba da posvete najveću pažnju, su životni standard i nezaposlenost, pokretanje privredne i otvaranje novih radnih mesta, korupcija i kriminal, kao i odnosi sa susedima i regionalna stabilnost.

XS
SM
MD
LG