Linkovi

Istraživači u potrazi za "pametnijom" protezom


Oko 1,7 miliona osoba u Sjedinjenim Državama nema ruke ili noge, sudeći prema podacima univerziteta Rajs u Hjustonu. I dok postojeće proteze omogućavaju osobama kojima su amputirani udovi da povrate neke od svojih sposobnosti, postoji samo nekoliko aparata koji korisnicima pružaju senzorne povratne informacije. Istraživači sa univerziteta Rajs, univerziteta Pize i Italijanskog instituta za tehnologiju rade na tome da omoguće da osobe sa amputiranim delovima tela bolje dožive ono što rade njihove proteze.

Proteza je glavni alat koji omogućava osobama sa amputiranom rukom da pronađu normalnost u svom životu, ali neki elementi, kao što su potpuna sloboda pokreta i osećaj dodira, nisu isti kao kod prave ruke.

Čeriti Mekfarlend nam je putem Skajpa pokazala dve različite vrste proteza koje koristi nakon što je izgubila svoju levu ruku u saobraćajnoj nezgodi, pre oko četiri godine.

Mekfarlend je učestvovala u istraživanju na univerzitetu Rajs u kojem se traga za pametnijom protezom ruke, kako bi stvorili, kako ga nazivaju “dodirni” aparat koji bi bolje zamenio biološku ruku.

“Bilo koja tekstura koju prepoznajete ili čak sposobnost da osetite da pravite kontakt sa nečim. Koliko pritiskate, da li je klizavo, sve to su prenosni osećaji.”

Korisnici proteza isprobali su takozvani Rajs “dodirni” uredjaj koji bi trebalo da stvori osećaj mišića.

“Kako se uredjaj pomera napred i nazad, rasteže kožu .. i ta količina rastezanja mogla bi da bude u korelaciji sa tim koliko je šaka otvorena ili zatvorena”, objašnjavaju neki od njih.

Istraživači su ustanovili da su pojedinci koji su testirani bili u stanju da više nego udvostruče svoju sposobnost razlikovanja veličine objekata u dodiru sa protetičkom rukom kada su primili povratne informacije sa “dodirnog” aparata koji rasteže kožu.

Što se tiče Mekfarlend …

“I dalje nisam mogla da osetim šta tačno radi u potpunosti.”

“To će da bude dugotrajan projekat da bismo stvorili neku vrstu veštačke ruke koja ima iste sposobnosti ali možda postoje neke druge promene u kraćem roku koje bi bile takođe dobrodošle”, objašnjava Dženel Klark sa Unverziteta Rajs.

Za sada, Mekfarlend kaže da bi prihvatila protezu koja izgleda kao ruka koja bi mogla da pomera prste i zglob koji bi mogao da se savija i okreće kao kod prave ruke.

XS
SM
MD
LG