Linkovi

Masne kiseline podstiču širenje raka?


Naučnici već odavno smatraju da postoji snažna veza između masti i kancera. Ali u najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Nauka ustanovljena je direktna veza između masti i sposobnosti raka da se proširi. To otkriće moglo bi da vodi ka potpuno novim načinima za tretiranje raka.

Istraživači koji su radili u Barseloni otkrili su protein pod nazivom Ce De 36 koji živi na ćelijama raka. Oni su to ustanovili dok su tragali za razlogom zbog kojeg kancerogene ćelije odlučuju da metastaziraju, odnosno da se prošire po telu.

“I dalje nije sasvim jasno koje su to ćelije, među milionima njih, koje će imati tako značajan kapacitet da izađu iz tumora i kolonizuju udaljene organe”, kaže istraživač Salvador Aznar Benita.

Ce De 36 je jedan od načina na koji će ćelije raka uzeti masne kiseline koje su im potrebne da se umnože.

“Masne kiseline mogu da uđu u ćelije na mnogo različitih načina, a Ce De 36, koji je receptor, je kao tunel kroz koji masne kiseline ulaze u ćeliju.”

Ispostavilo se da su ćelije raka koje su dobile masne kiseline kroz Ce De 36, bile one koje će se kasnije raširiti po telu. Zato su istraživači blokirali Ce De 36 i odjednom, rak je prestao da se širi.

“Ono što se dogodilo je da kada smo blokirali Ce De 36 protein, ustanovili smo da je u mnogim slučajevima raka, njihova sposobnost da izazovu metastaze bila potpuno uništena, ne samo značajno, već potpuno.”

I ne samo to, već je kod miševa, ako se rak već proširio, blokiranje proteina zapravo sprečilo sve nove tumore. Naoružani tim saznanjima, naučnici tragaju za prirodnim i farmaceutskim načinima da blokiraju Ce De 36.

Oni sprovode eksperimente kako bi videli da li ishrana sa niskim nivoima masnih kiselina može da umanji rast kancera i takođe tragaju za novim lekovima koji bi mogli da blokiraju taj protein koji voli mast.

“Ono što radimo u saradnji sa MRCT, kompanijom iz Londona, je da pokrenemo klinička antitela koja neutrališu Ce De 36", navodi Aznar Benita.

Ako njihova istraživanja i testovi pokažu dobre rezultate, istraživači tim kaže da bi mogao da ima proizvod koji je spreman za pacijente u narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG