Linkovi

Istražitelji: Projektil koji je oborio MH17 dopremljen iz Rusije


Vilbert Polisen iz Zajedničkog istražnog tima saopštava preliminarne rezultate istrage o obaranju aviona MH17.

Međunarodni istražitelji saopštili su da je malezijski avion, koji se srušio iznad istočne Ukrajine 2014. godine, oborila raketa, koja je iz Rusije transportovana u Ukrajinu.

Šef istražnog tima Vilbert Paulisen iz Nacionalne policije Holandije rekao da je su potvrđeni nalazi ranije istrage, koju je sproveo Holandski odbor za bezbjednost, da je avion Malezija erlajnza na letu MH17 oborio projektil Buk, ruske proizvodnje. Moskva je ranije demantovala te tvrdnje.

"Na osnovu krivične istrage, možemo da zaključimo da je avion MH17, 17. jula 2014. godine, oborila raketa 9-M-83-38 ispaljena iz sistema BUK koji je dopremljen sa teritorije Ruske Federacije, gdje je i vraćen posle lansiranja. Taj zaključak je velikim dijelom zasnovan na forenzičkoj istrazi".

Paulisen je naglasio da su proruski pobunjenici zatražili raspoređivanje sistema Buk i da su zabilježili njegov dolazak u istočnu Ukrajinu. Tokom prethodne istrage utvrđeno je područje od oko 320 kvadratnih kilometara, pod kontrolom separatista, sa kojeg je ispaljen projektil, ali nije eksplicitno rečeno ko je odgovoran.

Posle objavljivanja rezultata nove istrage, u Rusiji je održana konferencija za novinare na kojoj su inženjeri iz kompanije koja proizvodi projektile Buk naveli da podaci pokazuju da njihova raketa nije mogla da prouzrokuje takvo oštećenje na avionu.

Svih 298 putnika i članova posade poginulo je kada je avion oboren iznad istočne Ukrajine, na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura.ž

XS
SM
MD
LG