Linkovi

Istraga FBI-a nije uticala na izbore u SAD


Direktor FBI-a Džejms Komi na pretresu u Senatu
Direktor FBI-a Džejms Komi na pretresu u Senatu

Direktor Federalnog istražnog biroa Džejms Komi kaže da mu je “malo muka” od pomisli da je FBI pomogao Trampu da pobedi tako što je otvorio istragu o mejlovima Hilari Klinton nekoliko dana pred izbore. Komi je na pretresu u Senatu rekao da je teško doneo odluku da otvori novu istragu, nekoliko meseci pošto su istražitelji utvrdili da ona nije prekršila zakon.

Međutim, kako je objasnio, smatrao je da bi bilo “katastrofalno” prikrivati informacije, pošto je obavestio Kongres da je istraga završena. Komi je rekao da je to “bila teška odluka”, ali da “i dalje veruje da je ispravna”.

FBI se trudi da ne objavljuje istrage o predsedničkim kandidatima neposredno pred izbore, kako ne bi uticao na ishod. Komi je istakao da nijednog trenutka nije pomislio na to da bi nova istraga o Klintonovoj mogla da pomogne Trampu da pobedi.

Hilari Klinton je ranije rekla da je Komi delimično odgovoran za to što je izgubila na izborima. Kako je objasnila, bila je blizu pobede, ali je Komi otvorio novu istragu kada su na kompjuteru kompromitovanog kongresmena Entonija Vinera, supruga bliske saradnice Hilari Klinton - Hume Abedin, pronađene hiljade njenih mejlova iz Stejt departmenta.

Nova istraga, čiji su rezultati objavljeni malo pre izbora 8. novembra, pokazala je isto što i prethodna: da je Klintonova bila “ekstremno nepažljiva” prema poverljivim mejlovima, ali da time nije počinila nikakvo krivično delo.

Klintonova je istakla da je kombinacija Komijevog pisma objavljenog 28. oktobra i ruskog Vikiliksa uticala na to da se uplaše ljudi koji su hteli da glasaju za nju, kao i da su dokazi za to veoma ubedljivi.

XS
SM
MD
LG