Linkovi

Istraga eksplozije u Tijandjinu


Zdravstveni radnici odaju poštu žrtvama eksplozije u Tijandjinu.

Kiša je danas otežala spasilačke operacije u kineskoj luci Tijandjin, dok istovremeno raste strah od mogućih posledica toksičnih hemikalija posle prošlonedeljnih eksplozija u jednom skladištu, u kojima je nastradalo najmanje 114 osoba.

Radnici koji raščišćavaju mesto nesreće održali su minut ćutanja, dok su se teretni brodovi u luci oglasili sirenama odajući poštu žrtvama nesreće. 57 osoba i dalje se vodi kao nestalo a većinu čine vatrogasci.

U skladištu je bilo pohranjeno nekoliko hiljada tona hemikalija, uključujući i 700 tona sodijum cijanida, 800 tona amonijum nitrata i 500 tona kalijum nitrata.

Kineski državni mediji prenose da je kompanija koja je upravljala skladištem ima dozvolu da radi za opasnim hemikalijama ali je tu dozvolu dobila tek nedavno - u junu. Takodje je objavljeno da je šef kineske agencije za zaštitu na radu trenutno pod istragom zbog „ozbiljnog kršenja discipline i zakona“. Nisu navedeni drugi detalji niti je ta istraga direktno povezana sa eksplozijama u Tijandjingu.

Kineski državni tužilac pokrenuo je istragu uzroka nesreće a biće istraženo i da li su poštovana bezbednosna pravila u pogledu lokacije hemijskih postrojenja u odnosu na kuće i glavne drumove.

XS
SM
MD
LG