Linkovi

Istraživanje: Većina Amerikanaca zadovoljna pozicijom SAD u svetu


Kape sa imenom Donalda Trampa izložene na godišnjoj Konferenciji za konzervativnu političku akciju u Nešenal Harboru, Merilend, 26. februara 2020.
Kape sa imenom Donalda Trampa izložene na godišnjoj Konferenciji za konzervativnu političku akciju u Nešenal Harboru, Merilend, 26. februara 2020.

Novo Galupovo istraživanje javnog mnjenja, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, pokazuje da je 53 odsto ispitanih, predvođenih onima koji se izjašnjavaju kao republikanci, zadovoljno pozicijom koju Sjedinjene Države imaju u svetu.

Taj rezultat veći je za osam procentnih poena u odnosu na prošlogodišnje ispitivanje i najveći je od 2003. godine.

Galup izveštava o oštroj partijskoj podeli među ispitanicima, ali podseća da je to bilo uobičajeno tokom poslednje dve decenije, u zavisnosti od toga koja partija kontroliše Belu kuću.

Zadovoljstvo republikanaca

Uz republikanca Donalda Trampa u kabinetu, 85 odsto pristalica te partije kaže da je zadovoljno pozicijom SAD, dok se sa tim slaže 19 odsto demokrata.

Republikanci su takođi pomogli da se podigne broj onih koji smatraju da se u "u očima sveta" SAD doživljavaju povoljno.

Galupovo istraživanje pokazalo je da 16 odsto ispitanih smatra da je percipiranje SAD vrlo pozitivno, dok drugih 44 odsto smatra da je donekle pozitivno. Čak 83 odsto republikanaca izabralo je jedan od dva pozitivna odgovora.

Poštovanje u svetu

I dok je Tramp dostigao svoj najviši nivo u istraživanju Galupa na pitanje da li ga drugi lideri poštuju, taj rezultat pokazuje da samo 37 odsto ljudi smatra da strani lideri poštuju Trampa, dok 61 odsto smatra da ga druge vođe ne poštuju.

Galup kaže da je Trampov rezultat sličan onom koji je postigao repulbikanski predsednik Džordž Buš mlađi, u istom trenutku njegovog predsednikovanja, ali da je to daleko iza postignuća od 51 odsto, koliko je istraživanje pokazalo kada je predsednik bio demokrata Barak Obama.

XS
SM
MD
LG