Linkovi

Istraživanje o korupciji: Srbija se kreće u pogrešnom smeru


Prema istraživanju USAID i CeSID 86 odsto građana Srbije ne bi prijavilo korupciju (Foto: VOA)
Prema istraživanju USAID i CeSID 86 odsto građana Srbije ne bi prijavilo korupciju (Foto: VOA)

Zdravstvo, inspekcije, policija, sudovi, ministri, pa predsednici opština ili gradonačelnici - to su, po mišljenju građana, najkorumpiranije institucije u Srbiji, a 55 odsto ispitanika smatra da je korupcija u državi veoma rasprostranjena.

Međutim, kako je pokazalo ovogodišnje istraživanje o percepciji građana o korupciji, koje su uradili Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i CeSID - čak 86 odsto građana ne bi prijavilo korupciju, jer smatra da se time ništa neće promeniti, zato što je to teško dokazati, ali i zato što se u srpskom društvi ne cene oni koji prijavljuju korupciju.

Odgovarajući na pitanje o radniku fabrike Krušik Aleksandru Obradoviću, koji se nalazi u kućnom pritvoru zato što je prijavio nepravilnosti u radu firme, direktorka iz USAID Džeklin Vilijams Bridžers je ocenila da Srbija ima jedan od najboljih zakona o zaštiti uzbunjivača u Evropi:

"Primena tog zakona zahteva mnogo više napora. Zahteva jasno znanje svih institucija o tome šta je potrebno, u smislu njihovog odgovora o zaštiti uzbunjivača, što je navedeno i u zakonu. To zahteva od institucija da sprovedu odgovarajući istragu i da se nose sa navodima uzbunjivača. Takođe, dužnost je institucija da zaštite uzbunjivača dok traje ta istraga", poručila je Bridžers.

Inače, prema mišljenju građana, korupcija je, uz male plate i nezaposlenost jedan od tri najveća problema u državi. Više od 80 odsto ispitanika smatra da korupcija utiče na društvo u celini, a Ivo Čolović iz Cesida je izneo podatak da polovina ispitanika smatra da se Srbija kreće u pogrešnom smeru:

"Ono što može da nas zabrine je činjenica da među onima koji smatraju da se Srbija kreće u pogrešnom pravcu dominiraju mladi i visokoobrazovani ispitanici. Među ispitanicima koji imaju između 18 i 39 godina imamo 59 onih koji smatraju da se Srbija kreće u pogrešnom pravcu, dok taj procenat opada sa rastom godina ispitanika, pa kod onih koji imaju 40 i više godina imamo 44 posto onih koji smatraju da se Srbija kreće u pogrešnom pravcu. Dakle, u jednoj zemlji u kojoj se ljudi masovno iseljavaju upravo ona kategorija koja je kritična smatra da se država kreće u pogrešnom pravcu", naglasio je Čolović.

Čolović je izneo podatak i da više od četvrtine građana smatra da nijedna institucija nije posvećena borbi protiv korupcije, što ukazuje na rast nepoverenja u državu. Pri tome, 17 odsto ispitanika smatra da je predsednik države najviše posvećen borbi protiv korupcije, ali je to za šest odsto manje nego prošle godine.

Takođe, državne institucije su, na skali od jedan do pet, dobile prosečnu dovoljnu ocenu. Tako su sudstvo, lokalna samouprava i tužilaštvo ocenjeni sa 2,1, dok je vlada dobila najvišu ocenu od 2,4.

XS
SM
MD
LG