Linkovi

Istraživanje: Manje od polovine Amerikanaca podržava NATO


Arhiva - Zastave zemalja članica NATO ispred glavnog sedišta alijanse u Briselu, Belgija.

Novo istraživanje javnog mnejnja pokazalo je da manje od polovine Amerikanaca podržava NATO (Organizacija severnoatlantskog sporazuma), alijansu originalno osmišljenu da obezbedi kolektivnu sigurnost protiv Sovjetskog Saveza, ali sada fokusiranu na Rusiju i nedržavne činioce kao što su talibani i grupa Islamska država.

Istraživanje JuGov (YouGov), objavljeno na 70. godišnjicu NATO-a, pokazalo je da samo 44 odsto Amerikanaca podržava mesto Sjedinjenih Država u sporazumu. To je tri odsto manje od prerhodnog istraživanja sprovedenog 2017.

Anketa je takođe obuhvatila i druge NATO zemlje, pokazujući da je podrška alijansi značajno opala u poslednje dve godine u ključnim evropskim savezničkim zemljama. Podrška za NATO pala je u Velikoj Britaniji sa 73 na 59 odsto, u Nemačkoj sa 68 na 54 odsto i u Francuskoj sa 54 na 39 odsto.

JuGov kaže da postoji generacijska podela unutar Sjedinjenih Država po pitanju podrške NATO-u, u sklopu koje 56 odsto generacije "bejbimumera", koji su odrastali tokom početka Hladnog rata, veruje da sporazum nastavlja da igra važnu ulogu u odbrani zapadnih zemalja. Međutim, samo 35 odsto "milenijalaca" i 33 odsto pripadnika "generacije iks" podržava učešće SAD u alijansi.

Prema istraživanju, postoji i politička podela prema kojoj se 60 odsto demokrata u Sjedinjenih Državama slaže sa tim da alijansa igra važnu ulogu, dok samo 38 odsto republikanaca veruje u to.

JuGov kontaktirala je više od 1.200 američkih punoletnih građana u sklopu istraživanja, koje je sprovedeno onlajn, kao i više od 1.000 odraslih u nekoliko evropskih zemalja.

NATO je formiran kao savez zapadnih zemalja koji je trebalo da bude balans spram vojne snage Sovjetskg Saveza i njegovih saveznika u Istočnoj Evropi. Nakon što se Sovjetski Savez urušio 1991, neki eksperti postavljali su pitanje koju bi ulogu alijansa mogla da igra u međunarodnoj bezbednosti, ali povratak samopouzdanja Rusije pod Vladimirom Putinom delimično je odgovorilo na to pitanje.

NATO se proširio na zemlje koje su nekada bile deo sovjetskog bloka i takođe obuhvatio udaljenije zemlje, poput Grčke i Turske.

Predsednik SAD Donald Tramp često je kritikovao grupu, govorivši da mnoge NATO zemlje ne troše dovoljno za odbranu, kako bi ispunile svoje obaveze u sklopu Sporazuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG