Linkovi

Istorijski susret Vučić-Grabar Kitarović


Predsednica Hrvatske i premijer Srbije - Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa dve zemlje, kojom se u šest tačaka pokušavaju rešiti otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske. Susret se odigrao u obe zemlje.

Deklaracija sadrži šest tačaka, od kojih su najvažnije uzajamna zaštita manjina, pregovori o utvrđivanju granične linije između dve zemlje, potraga za nestalima, kao i obostrana saglasnost za ubrzanje primene Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji je potpisan 2001. godine u Beču.

Srbija Hrvatska
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Uz ocenu da je potpisivanje Deklaracije važno zbog ljudi koji žive i u Srbiji i u Hrvatskoj, Vučić je ocenio da su odnosi dve zemlje kičma za dobre odnose za ceo region, ali i prema EU:

"Mislim da smo kroz Deklaraciju, političku izjavu koju su prihvatili Republika Srbija i Republika Hrvatska pokazali da želimo da se naši odnosi unapređuju. I to nije pitanje samo šest tačaka koje su potpisane – ispod toga ima mnogo toga konkretnog što tek treba da postignemo i učinimo."

Pitanja odnosa dve zemlje neće se rešiti preko noći, istakla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i dodala da veruje da su Srbija i Hrvatska dovoljno zrele da bilaterlna pitanja rešavaju u međusobnim kontaktima. Po njenim rečima Hrvatska ne želi da blokira Srbiju na putu ka EU, već je, kao i ostale zemlje Jugoistočne Evrope želi videti u EU, jer je to garant mira i stabilnosti na ovim prostorima, rekla je Grabar Kitarović:

"Već godinama držim da u okviru rešavanja tih otvorenih pitanja nije učinjeno puno, odnosno učinjeno je vrlo malo. I zbog toga je i ovo što se danas događa, razgovori koje smo vodili, ta supstanca, sadržaj tih razgovora i ovoga poseta, iznimno bitan."

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas su u Dalju posetili rodnu kuću Milutina Milankovića, gde su razgledali stalnu izložbu o njegovom delu, a potom su otkrili bistu čuvenog naučnika.

Vučić i Grabar Kitarović su zatim prešli u Srbiju, posetili Tavankut i Suboticu, gde je i potpisana Deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG