Linkovi

Ističe vreme za dogovor o budžetu i imigraciji


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

U Kongresu ističe vreme za postizanje dogovora o planu za finansiranje vlade i imigracionoj reformi.

Spor oko federalnog budžeta mogao bi da dovede do zatvaranja vladinih službi naredne sedmice, dok i demokrate i republikanci žele da budžetski predlog obuhvati rešenje za više od 800 hiljada mladih ilegalnih imigranata koji se bili zaštićeni od deportacije u okviru programa „Odložena akcija za pridošle u detinjstvu“, skraćeno DACA.

U Senatu su u četvrtak saaopštene oprečne informacije o tome da li ima dogovora o zaštiti imigranata, koji su u Sjedinjene Države dovedeni kao deca. Republikanski senator Džef Flejk rekao je da je sporazum postignut i da je zakonski prijedlog o takozvanim” sanjarima” utvrđen, što je odmah demantovao portparol demokratskog senatora Dika Durbina.

Grupa republikanskih kongresmena juče je predstavila zakonski predlog o sveobuhvatnijoj imigracionoj reformi, koja predviđa trogodišnje produženje statusa učesnika programa DACA, ali bez puta za dobijanje legalne dozvole za stalni boravak.

Predlogom se ograničava dolazak članova šire porodice imigranata u Sjedinjene Države, smanjuje ukupna imigracija, dok se od kompanija zahteva da koriste elektronski sistem za proveru imigracionog statusa zaposlenih. Takođe je predviđeno povećanje broja zelenih karata za stručne radnike, ali i izgradnja zida na američko-meksičkoj granici.

XS
SM
MD
LG