Linkovi

Samoubilački napad na aerodromu u Istanbulu


Ekipe hitne pomoći ispred aerodroma u Turskoj
Ekipe hitne pomoći ispred aerodroma u Turskoj

U napadu na međunarodnom aerodromu "Ataturk" u Istanbulu poginulo je najmanje 36 osoba, dok su desetine povređene.

Turski zvaničnici saopštili su da su u napadu učestovala trojica bombaša samoubica, koji su otvorili vatru blizu ulaska u međunarodni terminal, pre nego što su se razneli.

Turski premijer Binali Jildrim rekao je da ima nagoveštaja da je Islamska država odgovorna za napad, izveden u trenutku kada vlada u Ankari pokušava da izađe na kraj sa islamskim ekstremizmom i oružanom kurdskom pobunom na jugoistoku zemlje.

​Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan održao je hitan sastanak sa premijerom i najvišim zvaničnicima oružanih snaga u predsedničkoj palati u Ankari.

"Ataturk" je najveći i najprometniji aerodorom u Turskoj. Prošle godine kroz njega je prošlo više od 61 milion putnika. Time je taj aerodrom nadmašio frankfurtski i plasirao se među tri najprometnija u Evropi, odmah iza londonskog Heathrowa i pariskog aerodroma "Charles de Gaulle".

U poslednjem napadu, koji se dogodio početkom juna, bomba podmetnuta ispod policijskog autobusa usmrtila je 11 i ranila 36 ljudi u glavnoj turističkoj zoni Istanbula.

U bezbednosnoj brošuri za putnike koje je Stejt Dipartment objavio u martu, a dopunio podacima u ponedeljak, građanima SAD se savetuje pojačan oprez prilikom posete Turskoj, kao i tokom obilaska javnih površina, naročito onih najprimamljivijih za turiste.

XS
SM
MD
LG