Linkovi

Prekid gradnje u istočnom Jerusalimu?


Funkcioneri grada Jerusalima tvrde da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu diskretno zamrzao izgradnju novih stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu u pokušaju da reši neslaganja sa Sjedinjenim Državama i obnovi hronično zastale bliskoistočne mirovne pregovore.

Oni su naveli da odbor za urbanističko planiranje, zadužen za odobrenje novih građevina, nije održao sastanak od kada je, tokom posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena prošlog meseca, najavio da će sprovesti planove za izgradnju 1.600 novih stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu.

To saopštenje razbesnelo je administraciju predsednika Baraka Obame, koja je osudila izraelski plan za izgradnju kao korak nazad u mirovnim pregovorima. Palestinci žele istočni Jerusalim za glavni grad svoje buduće države i zahtevaju zamrzavanje izgradnje kao preduslov za povratak razgovorima.

Izraelska vlada nije potvrdila da je došlo do zamrzavanja izgradnje, koja bi mogla da naljuti pristalice naseljenika u premijerovoj vladajućoj koaliciji. Netanjahu je javno insistirao da neće obustaviti izgradnju.

XS
SM
MD
LG