Linkovi

Moše Kacav proglašen krivim


Moše Kacav proglašen krivim
Moše Kacav proglašen krivim

Sud u Tel Avivu proglasio je bivšeg predsednika Izraela, Moše Kacava krivim za silovanje i seksualno uznemiravanje. Tročlana sudska komisija ocenila je da je predsednikova verzija dogadjaja “puna laži.”

Kacava su optužile tri bivše saradnice iz perioda kada je bio ministar turizma 1990-ih, I predsednik, početkom ove decenije. Političar rodjen u Iranu suočava se sa zatvorskom kaznom izmedju četiri i 16 godina.

Posle izricanja presude, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je to “tužan dan za Izrael”. Takodje je istakao da je sud uputio dve poruke – da su muškarci i žene jednaki pred zakonom, i da žene imaju puno pravo na svoje telo.

Organizacije za ženska prava demonstrirale su ispred suda u četvrtak, izražavajući solidarnost sa ženama koje su optužile bivšeg predsednika.

Kacav je podneo ostavku na predsednički položaj ubrzo nakon što mu je istekao mandat 2007. Prvobitno je pristao na nagodbu sa tužilaštvom da prizna krivicu po manje ozbiljnoj optužbi za seksualni prestup. Kasnije se povukao iz te nagodbe, kako bi izašao pred sud. Odlučno je demantovao optužbe za silovanje, tvrdeći da izraelski mediji vode "lov na veštice".





XS
SM
MD
LG