Linkovi

Poginuo palestinski zvaničnik u napadu Izraela


Palestinci na mestu izraelskog vazdušnog napada u Gazi, 24. avgust 2014.
Palestinci na mestu izraelskog vazdušnog napada u Gazi, 24. avgust 2014.

Izraelske snage u ciljanom napadu na Gazu usmrtile palestinskog finansijskog zvaničnika uz objašnjenje da je odgovoran za "transakcije finansirane od strane terorista".

U cljanom napadu na rukovodstvo Hamasa u Pojasu Gaze, izraelska vojska je saopštila da je u jednom automobilu ubijen Mohamed al Gul, samo nekoliko dana posle drugog napada u kojem su ubijena trojica komandanata Hamasa.

Izrael opisuje Gula kao "važnog igrača Hamasa" koji je pomogao da se prebaci novac za izgradnju terorističke infrastrukture u Gazi, uključujući tunele koje su ekstremisti Hamasa koristili za ulazak u jevrejsku državu radi napada. Očevici navode da su u njegovim pogodjenim kolima pronadjeni američki dolari.

Gul je medju 12 Palestinaca ubijenih kada je Izrael danas pokrenuo 27 napada na tu enklavu pod kontrolom Hamasa.

Izraelska vojska saopštava da je Hamas ispalio 50 raketa na Izrael, ali nije bilo izveštaja o žrtvama. Tri osbe su ranjene u napadu Hamasa u blizini glavnog graničnog prelaza Erez.

U međuvremenu, rakete sa sirijske teritorije pale su na otvorene oblasti Golanske visoravni koje su pod kontrolom Izraela. Nije bilo neposrednih izveštaja o žrtvama i nije bilo jasno ko je ispalio te rakete.

Egipat apeluje na Izraelce i Palestince da prihvate trajni prekid vatre i vrate se indirektnim pregovorima u Kairu dok dve strane nastavljaju medjusobno bombardovanje.

Palestinski funkcioneri navode da će razmotriti apel za prekid vatre dok Izrael još uvek nije odgovorio.

XS
SM
MD
LG