Linkovi

UN: „Momentalni i bezuslovni“ prekid vatre


Razaranje u Gazi ogromnih srazmera

Savet bezbednosti UN-a je usvojio predsedničko saopštenje kojim se podržava „momentalni i bezuslovni“ prekid vatre izmedju Izraela i Hamasa.

„Savet bezbednosti je izrazio duboku zabrinutost povodom pogoršanja situacije kao rezultat krize u Gazi i gubitka civilnih života i žrtava. Savet bezbednosti apeluje za puno poštovanje medjunarodnog humanitarnog prava uključujući zaštitu civilnog stanovništva i podvlači potrebu da se preduzmu odredjeni koraci kako bi se obezbedila bezbednost i dobrobit civila i njihova zaštita.“, Judžin Ričard Gasana, Predsednik Saveta bezbednosti.

Jutrošnja akcija Saveta bezbednosti usledila je pošto je nekoliko sporazuma o prekidu vatre propalo od kako je konflikt eskalirao pre gotovo tri nedelje.

Palestinski ambasador u UN-u Rijad Mansur je rekao kako se nada da pomenuto saopštenje vodi dugom prekidu vatre, ali je kritikovao Savet bezbednsoti zbog toga što nije preduzeo oštriju akciju u cilju usvajanja rezolucije koja bi se usprotivila, kako se izrazio, izraelskoj „agresiji“.

„Očekivali smo da se Savet bezbednosti pozabavi pitanjem obezbedjenja i zaštite, kao i legitimne zabrinutosti našeg naroda u Pojasu Gaze. Status kvo nije održiv, kao što nije održiv ni povratak na situaciju pre ove agresije.“

Izraelski ambasador u UN-u Ron Proso je rekao da je Hamas ispalio 2.500 raketa na Izrael i ponovio kako Izrael, da nije suočen sa tim raketama, ne bi morao da sprovodi pomenute napade.

„Učinili smo sve što smo mogli da izbegnemo konflikt, ali je Hamas odbio da obustavi napade. Izrael se složio sa pet predloga o prekidu vatre. Medjutim, Hamas je odbio ili prekršio sve prekide avtre, čak i one koje je sam tražio.“

U sukobu izmedju Izraela i ekstremista u Gazi poginulo je od jula gotovo 1.000 ljudi, pretežno civila. Izrael tvrdi da je izgubio 43 vojnika i troje civila. Bilo je obnovljenih napada sa obe strane juče posle 12-časovnog predaha u subotu.

Američki predsednik Barak Obama je u jučerašnjem telefonskom razgovoru rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da je zabrinut zbog broja civilnih žrtava i podvukao važnost izraelske bezbednosti, kao i ublažavanja humanitarne krize u Gazi.

Ranije juče Netanjahu se pojavio na američkoj treleviziji i rekao da shvata da bi svetsko javno mnjenje moglo da se okrene protiv njegove zemlje u ovom konfliktu. Medjutim, obećao je da će Izrael „preduzeti sve neophodne akcije“ u cilju zaštite svog naroda od raketnih napada ekstremista iz redova Hamasa.

XS
SM
MD
LG