Linkovi

Keri i Ban na Bliskom istoku


Palestinski civili u Gazi

Sukobi Izraela i Hamasa nastavljeni su nesmanjenim žestinom uprkos pozivu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svetskih lidera za hitan prekid vatre

U okviru međunarodnih napora za zaustavljanje nasilja, u Kairu će boraviti generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun i američki državni sekretar Džon Keri, dok je predsednik Barak Obama poručio da međunarodna zajednica mora da se usredsredi na prekid sukoba.

Gusti dim uzdiže se iznad Gaze, gdje je u toku ofanziva izraelskih snaga. U najteže pogođenim četvrtima odjekuju eksplozije, dok u južnom dijelu Gaze spasilačke ekipe pretražuju ruševine kuće pogođene u sinoćnjem vazdušnom napadu. Među 25 žrtava su 24 člana iste porodice.

“Dvadeset pet osoba! Zar to ne pokazuje da je Izrael okrutan? Dokaz je ovdje u mrtvačnici”, kaže rođak žrtava.

Danas je pogođena i jedna bolnica. Četvoro ljudi je poginulo, a 60 povrijeđeno. Palestinski zvaničnici navode da je u izraelskim napadima stradalo više od 500 stanovnika Gaze, među kojima gotovo 100 djece.

“Situacija je nepodnošljiva. Međunarodna zajednica i Bliskoistočna četvorka moraju da preuzmu odgovornost u ovim ključnim trenucima. Zahtijevam hitnu međunarodnu zaštitu palestinskog naroda”, poručuje palestinski predsjednik Mahmud Abas.

U međuvremenu, u najvećem izraelskom gradu, Tel Avivu, oglasile su se sirene dok su građani pokušali da pronađu skrovište nakon što su izraelske snage presrele rakete ispaljene iz Gaze.

Mjere obezbjeđena pojačane su i oko izraelskih naselja blizu granice sa palestinskom teritorijom gdje je vojska ubila 10 esktremista koji su pokušali da, tajnim tunelima, uđu Izrael. Od početka ofanzive, prije dvije nedelje, poginulo je 20 Izraelaca, među kojima dva civila. Izraelski ministar odbrane Moše Jalon poručio je da je vojska spremna da pojača ofanzivu uprkos žrtvama.

“Spremni smo da nastavimo operaciju dok god je potrebno. Ako bude neophodno, regrutovaćemo rezervne borbene snage da bi zaustavili napadi iz Gaze.”

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun i američki državni sekretar Džon Keri zaputili su se u Kairo kako bi ponovo pokušali da posreduju u postizanju dogovora o prekidu vatre. U Vašingtonu, predsjednik Barak Obama ponovio je da SAD podržavaju pravo Izraela da se brani od raketnih napada Hamasa, ali i izrazio i ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja civilnih žrtava.

„ Zbog toga sada moramo da se usredsredimo na postizanje dogovora o prekidu vatre kojim će biti okončani sukobi i zaustavljeno stradanje nevinih civila u Gazi i Izraelu. Naložio sam sekretaru Keriju, koji će se u Kairu sastati sa saveznicima i partnerima, da izvrši pritisak za hitno okončanje neprijateljstava i povratak na sporazum Izraela i Hamasa o prekidu vatre iz novembra 2012.“

Hitno primirje sinoć je zatražio I Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija .

“Članice Savjeta bezbjednosti izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg broja žrtava i traže poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i zašttitu civila. Takođe naglašavaju potrebu za poboljšanjem humanitarne situacije" , rekao je Judžin Gasana, ambasador Ruande u Ujedinjenim nacijama.

Jučerašnji dan bio je, za sada, najsmrtonosniji u dvonedeljnom sukobu. Poginulo je najmanje 65 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika, među kojima i dva Amerikanca kojoja su se borila sa izraelskim snagama.

XS
SM
MD
LG