Linkovi

Međunarodni apeli za okončanje sukoba


Gusti dim se vije u Gazi nakon izraelskog napada 14. juli, 2014.
Gusti dim se vije u Gazi nakon izraelskog napada 14. juli, 2014.

Međunarodna zajednica vrši sve veći pritisak na Izrael i Hamas da obustave vazdušne napade, koji su nastavljeni i danas

Portparol Bele kuće rekao je da će Sjedinjene Države biti angažovane na smanjenju tenzija u regionu.

Evropska unija saopštila je da razgovara sa zainteresovanim stranama u regionu, u okviru napora da se zaustave borbe. Takođe je pozvala Izrael i Hamas da pokažu maksimalnu uzdržanost.

Arapska liga zatražila je od međunarodne zajednice da pomogne da se zaustave izraelski vazdušni napadi, navodeći da bombardovanje Gaze ne može više da se ignoriše. Ta organizacija poručila je da pravne i huminatarne organizacije moraju da zaštite palestinski narod.

Međutim, žestoki okršaji se nastavljaju i dve zaraćene strane još nisu povukle ni jedan potez za okonačnje neprijateljstava. Hamas je saopštio da će zaustaviti raketne napade na Izrael pod određenim uslovima, među kojima su okončanje izraelske blokade Pojasa Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

U današnjem vazdušnom napadu izraelskih snaga na grad Kan Junis poginula su četiri Palestinca. U napadima je do sada poginulo 175 osoba, među kojima su ekstremisti, žene i deca. U raketnim napadima Hamasa na Izrael do sada nije bilo žrtava.

Izraelska vojska prethodno je saopštila da je oborila bespilotnu letelicu koja je u izraelski vazdušni prostor ušla iz Gaze. Portparol vojske rekao je da je bespilotna letelica oborena iznad Ašdoda, koji se nalazi između pojasa Gaze i Tel Aviva. Takođe je naveo da su pripadnici Hamasa danas ispalili nekoliko raketa iz Gaze, dok su izraelski borbeni avioni tokom noći bombardovali desetine meta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun izrazio je zabrinutost zbog nasilja i zatražio od obe strane da odmah okončaju borbe. Ban je u sinoćnjem saopštenju poručio da su raketni napadi Hamasa u suprotnosti sa međunarodnim pravom, te da je u izraelskim vazdušnim napadima poginuo preveliki broj Palestinaca.

XS
SM
MD
LG