Linkovi

Izraelska ofanziva na Gazu se nastavlja


Palestinci iznose svoju imovinu iz kuće uništene u izraelskim napadima u Gazi, 11. jul 2014.
Palestinci iznose svoju imovinu iz kuće uništene u izraelskim napadima u Gazi, 11. jul 2014.

Izraelska smrtonosna ofaziva na Gazu danas ulazi u peti dan. Nekoliko ljudi je ubijeno tokom noći, dok je preko 100 Palestinaca izgubilo život od kako je Izrael u utorak pokrenuo ofanzivu na pojas Gaze. Palestinci navode da je stradalo preko 130 osoba.

Mada su Hamas i drugi ekstremisti ispalili blizu 700 raketa na Izrael, do sada nije poginuo ni jedan Izraelac, velikim delom zbog izraelskog raketnog odbrambenog sistema tzv. "gvozdene kupole" koju su delimično finansirale i Sjedinjene Države.

Izrael ukazuje da je ciljao na 1 000 meta u Gazi i da namerava da gadja još ciljeva. Palestinci navode da je jedna džamija bombardovana i srušena do temelja. Izrael tvrdi da je ona bila korišćena za skrivanje oružja.

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za izbelice, Navi Pilaj, juče je izrazila sumnju da je izraelska vojna operacija u skladu sa medjunarodnim zakonom kojim se zabranjuje ciljanje na civile. Pilaj je rekla da su Ujedinjene nacije primile „duboko uznemiravajuće izveštaje“ da su mnoge žrtve uključujući žene i decu stradali „kao rezultat napada na njihove domove“.

Izrael insistira da je uložio napor da izbegne civilne žrtve, ali optužuje Hamas da se krije u stambenim četvrtima.

XS
SM
MD
LG