Linkovi

Izrael: Trojica optuženih priznali krivicu


Neredi u Jerusalimu nakon sahrane palestinskog tinejdžera Mohameda Abu Kdeira
Neredi u Jerusalimu nakon sahrane palestinskog tinejdžera Mohameda Abu Kdeira

Izraelski istražitelji saopštili su da su trojica od šestorice Jevreja, osumnjičenih za ubistvo palestinskog tinejdžera, priznali zločin i da su vlastima opisali njegove detalje

Današnji napredak u istrazi ubistva šesnaestogodišnjeg Mohameda Abu Kdeira usledio je dok izraelske vlasti pokušavaju da smire nerede koji su izbili zbog tog slučaja. Veruje se da je Kdeir ubijen iz osvete za otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera.

Izrael je, u međuvremenu, nastavio sa vazdušnim napadima na mete u Pojasu Gaze. U napadima je, prema izveštajima, poginulo najmanje devet pripadnika Hamasa.

Izraelska vojska saopštila je da je izvela vazdušne napade tokom noći kao odgovor, kako je navedeno, 25 raketa koje su ispalili ekstremisti iz Gaze na Izrael. Takođe je navela da je došlo do sukoba, rano jutros nakon što su bezbednosne snage napadnute u blizini zaštitine ograde u Gazi.

Tenzije između Izraelaca i Palestinaca pojačane su poslednjih nedelja nakon smrti trojice kidnapovanih izraelskih tinejdžera i smrti palestinskog tinejdžera koji je kidnapovan i spaljen u navodnom aktu osvete.

Izraelska policija uhapsila je šest osumnjičenih Jevreja u vezi sa ubistvom 16-togodišnjeg Muhameda Abu Kdeira. Vlasti su navele da su ti pojedinci imali nacionalističke motive i da pripadaju ekstremističkoj jevrejskoj grupi. Ubistva su izazvala četvorodnevne nasilne proteste u Jerusalimu i arapskim gradovima u Izraelu. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu uputio je zahtev palestinskim liderima da učine sve što je u njihovoj moći da pronađu ubice izraelskih tinejdžera.

“Znam da u našem društvu, Izraelu, nema mesta za takve ubice. I to je razlika između nas i naših suseda. Oni smatraju ubice herojima i daju imena trgovima po njima. Mi to ne radimo. Mi ih osuđujemo, sudimo im i šaljemo ih u zatvor.”

Zvaničnici Hamasa odbacili su optužbe Izraela da je Hamas bio odgovoran za smrt izraelskih tinejdžera. U međuvremenu, izraelski sudija pustio je na slobodu 15-togodišnjeg američkog rođaka Abu Kdeira iz zatvora ali mu je odredio 9 dana kućnog protvora.

Amerikanac Tarik Abu Kdeir bio je u poseti porodici u istočnom Jerusalimu kada je uhapšen u četvrtak. Na video snimku postavljenom na internet vidi se kako ga dvojica izraelskih policajaca tuku. Nakon izlaska iz zgrade suda u nedelju, tinejdžer je opisao kako ga je policija tukla.

“Bio sam brutalno napadnut sa strane i čuo sam da neko vrišti. Prišli su mi, napali me i izgubio sam svest. Probudio sam se u bolnici.”

Američki državni sekretarijat saopštio je da su Sjedinjene Države duboko uznemirene zbog navodne policijske brutalnosti i da snažno osuđuju bilo koju prekomernu upotrebu sile.

Portparolka Džen Psaki izjavila je da je zvaničnik američkog konzulata bio prisutan na saslušanju Kdeira u sudu. Ona je istakla da bi, ako istraga bude brzo završena, američki tinejdžer trebalo da se vrati na Floridu kao što je planirano sa svojom porodicom, kasnije ovog meseca. Njegova majka izjavila je da se porodica nada da će se vratiti u Sjedinjene Države 16. jula.

XS
SM
MD
LG