Linkovi

Nova palestinska vlada položila zakletvu


Palestinski premijer Rami Hamdala polaže pred palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom

Palestinski predsednik održao je ceremoniju polaganja zakletve članova nove vlade jedinstva Fataha i Hamasa, koji su odvojeno upravljali Zapadnom obalom i Pojasom Gaze tokom poslednjih sedam godina

Palestinska vlada jedinstva Fataha i Hamasa danas je položila zakletvu u Ramali, na Zapadnoj obali, pred palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Dve frakcije već sedam godina odvojeno upravljaju Zapadnom Obalom i pojasom Gaze.

Svečanost je obavljena pošto su dve strane u zadnji čas prevazišle spor oko Abasove odluke da u vladu ne uključi ministarstvo za bezbednost.

Sjedinjene Države proglasile su Hamas terorističkom organizacijom, dok je državni sekretar Džon Keri juče Abasu izrazio zabrinutost u vezi uloge Hamasa u bilo kakvoj palestinskoj vladi.

Portparolka Stejt Dipartmenta Džen Psaki je saopštila da je državni sekretar dobio uveravanja od palestinskog predsednika da njegova vlada neće preduzimati nikakvo nasilje, kao i da će priznati državu Izrael. Psaki je dodala da je Keri odgovorio da će suditi o vladi na osnovu njenog sastava, politike i akcija.
XS
SM
MD
LG