Linkovi

Nova palestinska vlada položila zakletvu


Palestinski premijer Rami Hamdala polaže pred palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom
Palestinski premijer Rami Hamdala polaže pred palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom

Palestinski predsednik održao je ceremoniju polaganja zakletve članova nove vlade jedinstva Fataha i Hamasa, koji su odvojeno upravljali Zapadnom obalom i Pojasom Gaze tokom poslednjih sedam godina

Palestinska vlada jedinstva Fataha i Hamasa danas je položila zakletvu u Ramali, na Zapadnoj obali, pred palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Dve frakcije već sedam godina odvojeno upravljaju Zapadnom Obalom i pojasom Gaze.

Svečanost je obavljena pošto su dve strane u zadnji čas prevazišle spor oko Abasove odluke da u vladu ne uključi ministarstvo za bezbednost.

Sjedinjene Države proglasile su Hamas terorističkom organizacijom, dok je državni sekretar Džon Keri juče Abasu izrazio zabrinutost u vezi uloge Hamasa u bilo kakvoj palestinskoj vladi.

Portparolka Stejt Dipartmenta Džen Psaki je saopštila da je državni sekretar dobio uveravanja od palestinskog predsednika da njegova vlada neće preduzimati nikakvo nasilje, kao i da će priznati državu Izrael. Psaki je dodala da je Keri odgovorio da će suditi o vladi na osnovu njenog sastava, politike i akcija.
XS
SM
MD
LG