Linkovi

UN kritikuju planove Izraela


Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun
Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun

Ban ističe da potencijalna izgradnja jevrejskih kuća na praznom području, „preti da odseče“ Istočni Jerusalim od ostatka Zapadne obale

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Mun oštro je kritikovao planove Izraela za izgradnju novih stambenih objekata u spornom području Istočnog Jerusalima, nazivajući to „skoro fatalnim udarcem“ za nastojanja na postizanju mira sa Palestinicima, koji taj deo grada smatraju svojim.

U svom jučerašnjem saopštenju, generalni sekretar Ban ističe da bi potencijalna izgradnja hiljada jevrejskih kuća na praznom području, koje Izrael naziva E-1, „preti da u potpunosti odseče“ Istočni Jerusalim od ostatka Zapadne obale.

Izraelske vlasti su u petak odobrile početak planiranja izgradnje stanova kao odmazdu za to što je palestinski predsednik Mahmud Abas obezbedio posmatrački status za Palestinsku vlast u Ujedinjenim nacijama.

Na jučerašnjem sastanku svog kabineta, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odbio tu odluku generalne skupštine UN kao jednostrani korak kojim se krše dogovori o tome da će palestinska nezavisnost biti predmet pregovora sa Izraelom.

„Jednostrani korak Palestinske vlasti na Generalnoj skupštini UN-a predstavlja otvoreno kršenje sporazuma potpisanih sa državom Izraelom. Prema tome, Izrael odbacuje rezoluciju Ujedinjenih nacija. Želim da ponovim: Palestinska država neće postojati bez postizanja sporazuma o bezbednosti građana Izraela; Palestinska država neće postojati sve dok Izrael ne bude priznat kao država jevrejskog naroda; i Palestinska država neće postojati sve dok Palestinci na objave kraj konflikta,“ rekao je Netanjahu.

Netanjahu je takođe obećao da će nastaviti sa gradnjom naselja na okupiranim delovima Jerusalima, kao i na – kako se izrazio – svim ostalim mestima na izraelskoj mapi strateških interesa.“

U međuvremenu, po jučerašnjem povratku iz Ujedinjenih nacija, predsednik Abas je u Ramali, na Zapadnoj obali, dočekan kao heroj.

Abas je tom prilikom rekao:

„’Da’ državi Palestini, ’da’ slobodnoj Palestini, ’da’ nezavisnoj Palestini, ’ne’ agresiji, jevrejskim naseljima i okupaciji.“

Abas je takođe rekao da je sledeći cilj ostvarenje nacionalnog jedinstva Palestinaca kojima upravljaju dve vlade – jedna na Zapadnoj obali a druga u Pojasu Gaze, gde je 2007. godine vlast preuzela organizacija Hamas. Okupljeni su na to odgovorili uzvicima „hoćemo kraj podelama.“

Palestinci žele da Istočni Jerusalim bude prestonica njihove nezavisne države koja bi obuhvatila Zapadnu obalu. Te dve teritorije su pod izraelskom okupacijom od rata na Bliskom istoku 1967. Izraelska strana smatra da su istočni i zapadni Jerusalim delovi celovitog glavnog grada Izraela.
XS
SM
MD
LG