Linkovi

Izrael obustavio transfer poreza Palestincima


Palestinski predsednik Mahmud Abas
Palestinski predsednik Mahmud Abas

Izraelska vlada saopštava da neće pregovarati na osnovu priznanja Palestine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Izraelska vlada je odbacila odluku Ujedinjenih nacija da palestinskoj državi odobre status posmatrača, objavljujući da će zadržati 120 miliona dolara poreze i carina koje ubira za Palestinsku upravu i upotrebiti novac za isplatu dugova izraelskim firmama.

U danas jednoglasno usvojenoj rezoluciji, vlada saopštava da neće pregovarati na osnovu priznanja Palestine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na teritorijama okupirane Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Pojasa Gaze. Izraelski ministar finansija Juval Štajnic je izjavio da će vlada upotrebiti novac koji je trebalo da isplati Palestincima, da plati dugove izraelske državne kompanije za električnu energiju i drugih izraelskih firmi.

To je druga mera koju preduzima Izrael, posle prošlonedeljnog saopštenja da će nastaviti izgradnju hiljada kuća za naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali. Za to vreme, oduševljena masa je dočekala palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Ramali na Zapadnoj obali, posle njegove prošlonedeljne diplomatske pobede u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je Palestincima dala status posmatrača.

Abas je masi od pet hiljada oduševljenih pristalica poručio da Palestinci sada imaju državu. On je istovremeno upozorio na izraelsko „kreativno kažnjavanje“, imajući u vidu najnoviji plan za izgradnju naselja. Saopštenje o izgradnji tri hiljade novih stambenih jedinica na okupiranoj teritoriji je posebno sporno na području u blizini istočnog Jerusalima, poznatom pod nazivom E1, koje bi moglo da spreči konačno formiranje povezane palestinske države, budući da preseca Zapadnu obalu.

Izgradnjom bi se veliko jevrejsko naselje Male Adumim povezalo sa Jerusalimom, i podelilo Zapadnu obalu. Palestinski gradovi Ramala i Vitlejem bi bili odsečeni od prestonice. Američka državna sekretarka Hilari Klinton je juče izjavila da izraelski planovi za nova naselja koja se dodiruju sa istočnim Jerusalimom, predstavljaju „korak nazad u pogledu pregovornog rešenja“. Britanija i Francuska su zatražile od Izraela da odustane od te odluke, a kritikovale su je i ostale evropske zemlje. Ipak, stvarna izgradnja bi mogla da počne tek kroz nekoliko godina, ukoliko uopšte dođe do nje.

Izraelski ministar stanovanja Arijel Atijas je danas na progamu vojne radio stanice izjavio da odluka o izgradnji još nije doneta, već samo odluka o planiranju. „Ne možete da gradite kuću bez planiranja“, rekao je Atijas.
XS
SM
MD
LG