Linkovi

Krhko primirje izmedju Izraela i Palestinaca


Nakon osmodnevnog konflikta, Palestinci se okupili u Gradu Gazi, radi, kako navode, proslave pobede 22. novembar, 2012.
Nakon osmodnevnog konflikta, Palestinci se okupili u Gradu Gazi, radi, kako navode, proslave pobede 22. novembar, 2012.

Palestinci i Izraelci provode relativno miran dan, zahvaljujući prekidu vatre koji je nakon osam dana sukoba juče stupio na snagu

Ukoliko primirje bude očuvano do devet sati uveče po lokalnom vremenu, biće ponovo otvoreni prelazi na granici prema Gazi, tako da će i ljudi i roba moći da se kreću slobodno.

Stanovnici Gaze izašli su na ulice da bi proslavili prekid vatre posle osmodnevnog sukoba Izraela i ekstremističkih grupa u toj palestinskoj enklavi. Olakšanje što se konflikt okončao bez krvave invazije Pojasa Gaze osjetili su i Izraelci. Kod obje strane je međutim bilo prisutno strahovanje da primirje možda neće trajati dugo.

Na kraju žestokog okršaja, u kojem su poginula 162 Palestinca, među kojima 37 djece, i pet Izraelaca, i jevrejska država i Hamas mogu da izvuku pozitivne zaključke. Kako ocjenjuju svjetske agencije, izraelski zvaničnici mogu da nađu utjehu u činjenici da su zadali bolan udarac neprijetalju, pronašli način da sarađuju sa islamskim liderima u Egiptu i pokazali da mogu uspješno da se brane od raketnih napada, zahvaljujući anti-raketnom sistemu „Iron Dome“.

„Preduzeli smo akciju protiv instrastrukturnih ciljeva terorističkih organizacija. Stvari koje su građene godinama su uništene. Spremni smo da djelujemo ako se prekrši primirje. Ciljevi, koje smo postavili u okviru ove operacije, su postignuti. Znam da pojedini građani očekuju još žešću reakciju. Spremni smo i na to. Mi biramo kada, protiv koga i kako da djelujemo, što je bio slučaj i sa ovom operacijom. Sada dajemo šansu prekidu vatre“, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Iako je izgubio glavnog vojnog komandanta i pretrpio značajnu štetu kada je riječ o infrastrukturi i naoružanju, Hamas je iz sukoba izašao sa značajno poboljšanom reputacijom u arapskom svijetu i popravljenim statusom na domaćem tlu, navodi agencija Rojters.

„Otpor je promijenio pravila igre kada je riječ o okupaciji i poremetio njihovu bezbjednost i vojne kalkulacije. Stoga poručujem palestinskom narodu, u Gazi, na zapadnoj Obali i svugdje, kao i cjelokupnom arapskom i islamskom svijetu: ideja o invaziji Gaze nakon ove pobjede je gotova i, uz božju volju, nikada se neće više vratiti“, saopštio je lider Hamasa Ismail Hanije.

Izrael i Hamas bili su u ovoj situaciji i ranije. 2009. sukob je trajao 22 dana i bili su potrebni mjeseci prije nego što su se esktremisti osjetili dovoljno snažnim da počnu ponovo da ispaljuju rakete iz male i siromašne palestinske enklave. U to vrijeme prosječni građani bili su protiv Hamasa, optužujući ga za podsticanje katastrofalnog rata i invazije u kojoj je ubijeno 1.400 Palestinaca.

Tri godine kasnije, raspoloženje je bilo drugačije i hiljade stanovnika izašle su na ulice da proslave prekid vatre. Na drugoj strani, nekoliko stotina građana protestovalo je u južnom Izraelu, odbacujući dogovor, iz straha da će nakon kraće pauze ponovo biti meta učestalih raketnih napada.
XS
SM
MD
LG