Linkovi

Abas ne odustaje od zahteva u UN


Abas ne odustaje od zahteva u UN
Abas ne odustaje od zahteva u UN

Visoki palestinski zvaničnik Jaser Abed Rabo izjavio je da će predsednik Mahmud Abas u petak formalno zatražiti od Saveta bezbednosti UN priznanje Palestine kao pune članice svetske organizacije, uprkos pretnje američkog predsednika Baraka Obame da će SAD uložiti veto na takav predlog.

Predsednik Obama u sredu je izjavio da nema “prečice” do mira na Bliskom istoku. On je istakao da se mir neće postići “saopštenjima i rezolucijama u Ujedinjenim nacijama” već putem direktnih pregovora Izraelaca i Palestinaca.

"U krajnjoj liniji, Izrealci i Palestinci su ti koji moraju da postignu sporazum o pitanjima koja ih razdvajaju; o granicama i bezbednosti, o izbeglicama i Jerusalimu. Svaka strana ima svoje legitimne aspiracije i to je deo razloga što je tako teško postići mir, i što zastoj u pregovorima može da se prevazidje samo kada obe strane nauče da sagledaju istinu druge strane.”

Zvaničnici Bele kuće kažu da je Obama upozorio predsednika Abasa kasno sinoć u Njujorku da će SAD uložiti veto na svaki pokušaj Saveta bezbednosti da prizna palestinsku državnost.

Na nešto ranijem sastanku sa Obamom, izraelski premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je američko obećanje da će blokirati jednostrani pokušaj Palestinaca da dodju do države.

"Mislim da treba da se ponosite time što ste zauzeli principijelnu poziciju, što je po meni ispravna pozicija za postizanje mira. Mislim da je to vaša medalja časti i želim da vam se zahvalim što je nosite, i takodje izrazim nadu da će drugi slediti vaš primer, gospodine predsedniče.”

Visoki palestinski zvaničnici kažu da se nastojanja da se dodje do punog članstva u UN neće usporiti, i obećali da će odbaciti svako “političko manevrisanje” u vezi sa tim pitanjem. Medjutim, dodali su da će Palestinci dati Savetu bezbednosti “vreme” da prouči njihov zahtev za punim članstvom pre nego što svoju prijavu iznesu pred Generalnu skupštinu UN.

``Tražimo medjunarodnu podršku i to je ono što nas je dovelo u UN. Ne tražimo da se učlanimo u mafiju ili Al-Kaidu, niti neku nevladinu organizaciju, tražimo prijem u Ujedinjenim nacijama, o kojima je gospodin Obama tako elokventno i uzvišeno danas govorio”, istakao je savetnik predsednika Abasa, Nabil Šat.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji se obratio Generalnoj skupštini ubrzo posle govora predsednika Obame, oštro je odstupio od američke pozicije. Francuski lider podržao je ideju da Palestinska uprava dobije pojačani posmatrački status u u Generalnoj skupštini, dok bi se mirovni pregovori sa Izraelom nastavili pod preciznim rokovima dok se ne postigne krajnji sporazum.

SAD nemaju veto nad rezolucijama Generalne skupštine, gde Palestinci uživaju ogromnu podršku.

XS
SM
MD
LG