Linkovi

Mekgavern: Istorijsko glasanje u UN


Mekgavern: Izrael u nestabilnijoj poziciji posle "arapskog proleća".
Mekgavern: Izrael u nestabilnijoj poziciji posle "arapskog proleća".

Šta bi glasanje u UN o državnosti Palestine moglo da znači za buduće odnose Izraela, Palestine i SAD? To pitanje razmotrio je u razgovoru za naš program politički analitičar Rejmon Mekgavern.

Mekgavern: “Glasanje u UN je kulminacija jednog dugogodišnjeg političkog procesa i nastojanja Palestinaca da ugrabe ovaj momenat da bi izneli svoj slučaj pred svetsku javnost i istovremeno ukazali da Izreal do sada stvarno nije bio zainteresovan za konstruktivne pregovore. To će biti jedan od najznačajnijih momenata u višedecenijskom postojanju ovog medjunarodnog tela. Jedni misle da ukoliko SAD u saradnji sa Izraelom stave veto u Savetu bezbednosti i obeshrabre Palestince, da će to izolovati ne samo Izrael, već i SAD i naneti im stratešku štetu, dok drugi ukazuju da bi ovakva debata u UN konačno mogla da dovede do sveobuhvatnog mirovnog plana i rešavanja spornih teritorijalnih pitanja.”

Glas Amerike: Koji su najvažniji elementi u strateškim odnosima Izraela sa Egiptom, posle pada Mubaraka, i daleko samopouzdanijom Turskom na čelu sa Erdoganom?

Mekgavern: “Sadašnje regionalne transformacije u jeku ‘arapskog proleća’ dovele su Izrael u daleko nestabilniju situaciju. Naime, Izrael je na jugu izgubio svog ključnog saveznika Mubaraka u Egiptu, dok nove vlasti pokazuju daleko veću zainteresovanost za sudbinu Palestinaca. Na severu je Turska, koja je bila pravi izraelski saveznik, uključujući i vojnu saradnju, ali nakon izraelskog napada na jedan turski humanitarni brod, došlo je do znatnog pogoršanja odnosa, što je uznemiravajuće. Dakle, sada su i Turci i Egipćani zainteresovani za stanje u Gazi i zaštitu palestinskih interesa.”

Glas Amerike: Kakve opcije imaju SAD u daljem razvoju dogadjaja u regionu?

Mekgavern: Tradicionalni američki interesi u tom regionu su oduvek bili - nafta, Izrael i vojni logistički sistemi, odnosno vojne baze koje bi zaštitile naftne izvore. U medjuvremenu, SAD imaju velike probleme u dva rata, u Iraku i Avganistanu, iz kojih bi američke snage tebalo da se uskoro povuku. To ostavlja utisak da su SAD sada na niskoj tački svog uticaja u arapskom svetu, suprotno EU, koja uglavnom podržava neke aspiracije Palestinaca. Analitičari stoga smatraju da je ovo najpovoljniji momenat da se uskoro održi medjunarodna konferencija, poput nekadašnje konferencije o Vijetnamu u Ženevi, na kojoj bi interesi svih strana maksimalno bili uzeti u obzir, dok bi diplomatija i medjunarodno pravo imali centralno mesto.

XS
SM
MD
LG