Linkovi

Nasilje i napadi noževima u Jerusalimu


Izraelski policajci pored tela navodnog napadača, Palestinca u izraelskom naselju u severnom delu Jerusalima, 12. oktobar 2015.
Izraelski policajci pored tela navodnog napadača, Palestinca u izraelskom naselju u severnom delu Jerusalima, 12. oktobar 2015.

Napadi hladnim oružjem u Jerusalimu ne jenjavaju. Izraelski policajci danas ubili dvojicu mladića pod optužbom da su napali Izraelce.

Mladi Palestinci pojačali su napade noževima u Jerusalimu, dok su izraelski policajci ubili dvojicu mladića pošto su, prema navodima policije, noževima napali dvojicu izraelskih doseljenika. Napadi se odvijajuju u jeku najtežeg uličnog nasilja u proteklih nekoliko godina u Izraelu.

“Neće nas poraziti terorizam nožem”, izjavio je u Knesetu izraelski premijer Benjamin Netanjahu. On je takođe istakao da je Izrael preživeo i prethodne talase bombaških napada, misleći pri tome na ranije dve palestinske intifade.

Netanjahu je pozvao izraelske zakonodavce da preduzmu energičnije mere protiv nedavnog niza napada hladnim oružjem na Izraelce od strane Palestinaca.

Takođe je optužio arapske političke stranke da podrivaju zemlju, i tvrdio da neki predstavnici u Knesetu podržavaju vršenje nasilja nad Izraelcima.

U međuvremenu, palestinski ministar inostranih poslova Riad al-Malki optužio je Netanjahua da nastoji da izazove treću intifadu tako što narušava status kvo džamije Al Akse u istočnom Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG