Linkovi

Palestinci sumnjaju u sposobnosti SAD


Izgradnja izraelskih naselja u istočnom Jerusalimu
Izgradnja izraelskih naselja u istočnom Jerusalimu

Palestinci su doveli u pitanje sposobnost Sjedinjenih Država da posreduju u bliskoistočnim mirovnim razgovorima, dan pošto su američki funkcioneri objavili da je Vašington odustao od ubeđivanja Izraela da obnovi moratorijum na izgradnju naselja na Zapadnoj Obali.

Agencija „Asosijeted Pres“ navodi izjavu vodećeg palestinskog pregovarača, Saeba Erekata, da će sledeći korak u mirovnom procesu biti zahtev međunarodnoj zajednici da prizna palestinsku državu.

U međuvremenu, palestinska novinska agencija WAFA navodi izjavu predsednika Mahmuda Abasa da bi Evropska unija i Grčka mogle da igraju ključnu ulogu u mirovnim razgovorima. Abas je to rekao u Atini tokom zajedničke konferencije za novinare sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom.

Juče su funkcioneri Stejt departmenta rekli kako u ovom trenutku Vašington ne veruje da bi izraelski moratorijum obezbedio osnovu za nastavak direktnih pregovora dve strane. Prethodni izraelski moratorijum na izgradnju naselja na Zapadnoj obali istekao je 26. septembra.

XS
SM
MD
LG