Linkovi

Izrael razmatra ponudu SAD


Izgradnja naselja na Zapadnoj obali dovela je do novog prekida mirovnih pregovora Izraelaca i Palestinaca
Izgradnja naselja na Zapadnoj obali dovela je do novog prekida mirovnih pregovora Izraelaca i Palestinaca

Izraelska vlada razmatra inicijative koje su joj ponudile Sjedinjene Države u zamenu za tromesečni moratorijum na izgradnju naselja na Zapadnoj obali, s ciljem da se ožive suspendovani pregovori sa Palestincima.

Taj predlog je izraelskom kabinetu danas preneo premijer Banjamin Netanjahu. Prema izveštajima medija, moratorijum neće obuhvatiti istočni Jerusalim gde bi, prema prošlonedeljnom saopštenju Izraela, trebalo da bude izgrađeno 1.300 novih stanova.

Netanjahu je rekao da su detalji predloga još u fazi finalizacije, mada plan navodno obuhvata dogovor da SAD prodaju Izraelu 20 savremenih borbenih mlaznjaka nevidljivih za radare. Predlog je predstavljen na prošlonedeljnom sedmočasovnom sastanku izraelskog lidera i državne sekretarke Hilari Klinton u Vašingtonu. Novinske agencije navode da se Sjedinjene Države njime obavezuju da blokiraju svaku anti-izraelsku rezoluciju u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim forumima.

Predlog inače kritikuju ne samo Palestinci, koji žele da u moratorijum bude uključen i istočni Jersualim, već i desničarski nastrojeni članovi izraelske vlade, koji smatraju da bi njegovo usvajanje pokazalo nesposobnost vlade da izdrži američki pritisak.

XS
SM
MD
LG