Linkovi

Nova američka pomoć Palestincima


Državna sekretarka Hilri Klinton pozdravlja palestinskog premijera, Salama Fajeda, tokom video konferencije, 10. novembar, 2010.

Sjedinjene Države su najavile da će ove godine dati palestinskim vlastima dodatnih 150 miliona dolara pomoći, u jeku sve veće zategnutosti izmedju Palestinaca i Izraelaca oko zastalih bliskoistočnih mirovnih pregovora.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton danas je najavila novi paket pomoći na konferenciji za štampu, u okviru koje je uspostavljen i video link sa palestinskim premijerom Salamom Fajedom.

Hilari Klinton je takodje izrazila razočarenje povodom izraelskog saopštenja da će izgraditi 1300 stanova u spornom Istočnom Jerusalimu. Ona je međutim istakla da je pozitivan ishod bliskoistočnih mirovnih pregovora još uvek moguć. Klinton treba sutra da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Vašingtonu.

Palestinci se protive izraelskoj izgradnji na teritoriji koju žele kao deo svoje buduće države. Oni su saopštili da se neće vratiti na direktne pregovore sa Izraelom dok je izgradnja u toku. Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je danas hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kome bi se raspravljalo o novoj gradnji jevrejskih naselja.

XS
SM
MD
LG