Linkovi

Hamas nagradjuje oslobodjene zatvorenike


Egipatski vojnici prate palestinske zatvorenike oslobodjene iz izraelskih zatvora.

Palestinska frakcija Hamas daće dve hiljade dolara svakom od bivših zatvorenika, oslobođenih u razmeni sa Izraelom, koji su u međuvremenu stigli u Pojas Gaze.

Iz kabineta Hamasovog lidera Ismalia Hanijea saopšteno je da će tu sumu dobiti svaki od zatvorenika, a nekima je, uz to, obezbedjen odmor u luksuznom hotelu na plaži u Gazi, pošto su proveli godine u izraelskim zatvorima. Izrael je juče uputio 294 zatvorenika u Gazu, kroz Egipat, u okviru sporazuma o oslobadjanju izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Izrael je takodje poslao oko stotinu zatvorenika za Zapadnu obalu, i još 40 u Egipat, odakle će biti deportovani u nekoliko zemalja regiona. Većina od 477 zatvorenika koji su oslobodjeni juče, služila je doživotnu zatvorsku kaznu zbog napada na Izraelce. Za to vreme, u severnom izraelskom gradu Micpe Hila, izraelski vojnik Gilad Šalit prošetao se sa članovima porodice, dan pošto ga je Hamas oslobodio posle više od pet godina zatočeništva u Gazi. Njegov otac rekao je da će 25-godišnji Šalid morati da se leči od rana šrapnelom, koje nisu lečene dok je bio u zatvoru, i da mu je potreban period rehabilitacije.

XS
SM
MD
LG