Linkovi

Hamas nagradjuje oslobodjene zatvorenike


Egipatski vojnici prate palestinske zatvorenike oslobodjene iz izraelskih zatvora.
Egipatski vojnici prate palestinske zatvorenike oslobodjene iz izraelskih zatvora.

Palestinska frakcija Hamas daće dve hiljade dolara svakom od bivših zatvorenika, oslobođenih u razmeni sa Izraelom, koji su u međuvremenu stigli u Pojas Gaze.

Iz kabineta Hamasovog lidera Ismalia Hanijea saopšteno je da će tu sumu dobiti svaki od zatvorenika, a nekima je, uz to, obezbedjen odmor u luksuznom hotelu na plaži u Gazi, pošto su proveli godine u izraelskim zatvorima. Izrael je juče uputio 294 zatvorenika u Gazu, kroz Egipat, u okviru sporazuma o oslobadjanju izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Izrael je takodje poslao oko stotinu zatvorenika za Zapadnu obalu, i još 40 u Egipat, odakle će biti deportovani u nekoliko zemalja regiona. Većina od 477 zatvorenika koji su oslobodjeni juče, služila je doživotnu zatvorsku kaznu zbog napada na Izraelce. Za to vreme, u severnom izraelskom gradu Micpe Hila, izraelski vojnik Gilad Šalit prošetao se sa članovima porodice, dan pošto ga je Hamas oslobodio posle više od pet godina zatočeništva u Gazi. Njegov otac rekao je da će 25-godišnji Šalid morati da se leči od rana šrapnelom, koje nisu lečene dok je bio u zatvoru, i da mu je potreban period rehabilitacije.

XS
SM
MD
LG