Linkovi

Istekao moratorijum na izgradnju naselja


Izraelska naselja na Zapadnoj obali glavni su kamen spoticanja u mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca
Izraelska naselja na Zapadnoj obali glavni su kamen spoticanja u mirovnim pregovorima Izraela i Palestinaca

Najnoviji krug bliskoistočnih mirovnih razgovora u organizaciji Bele kuće, ušao je danas u kritičnu etapu. Važenje samonametnute izraelske zabrane izgradnje naselja na okupiranim teritorijama je isteklo. Proteklih dana, pre isteka moratorijuma, diplomatski napori da se razgovori nastave postali su još intenzivniji.

Krajni rok je stigao i prošao... jevrejski naseljenici sa građevinskim dozvolama... oko dve hiljade već danas može da počne da gradi svoje kuće na zemljištu koje Palestinci traže za svoju državu. Ipak, nema znakova žurbe. Premijer Benjamin Netanjahu traži od naseljenika da ispolje uzdržanost i od Palestinaca da ne prekidaju razgovore.

Isto traže i Sjedinjene Države, koje očajnički pokušavaju da nastave proces, još jednom razočarane odbijanjem Izraela da prekine izgradnju.

„Smatramo da je ovo prilika kojoj nema ravne i veoma retka. Treba to da iskoristimo“, kaže savetnik Bele kuće Dejvid Akselrod.

Jučerašnja demonstracija sile na Zapadnoj obali – postavljanje temelja za novu dečju ustanovu u ovom naselju. I ovde, članovi Netanjahuove političke partije nestrpljivi da počnu da grade… pre sumraka su pustili balone u vazduh, po jedan za svaki novi objekat sa građevinskom dozvolom.

„Danas smo prekinuli diskriminaciju, a našem premijeru Benjaminu Netanjahuu, rećićemo da bude jak“, saopštio je poslanik partije Likud Dani Danon.

Igra obmanjivanja je za nas Palestince završena. Nećemo prihvatiti igranje rečima“, naglasio je palestinski predstavnik Husam Zumlot.

Predsednik Abas još nije napustio proces. Pre nego što donese odluku, iduće nedelje će se savetovati sa Arapskom ligom u Kairu, tako da treba očekivati još najmanje nedelju intenzivnih napora diplomata da produže proces.

XS
SM
MD
LG