Linkovi

UN apeluju za de-eskalaciju u Siriji


Fragmenti sirijskog protiv-avionskog projektila pronadjeni u mestu Alonei Aba gde su pronadjeni ostaci izraelskog ratnog aviona, 10, februar, 2018.
Fragmenti sirijskog protiv-avionskog projektila pronadjeni u mestu Alonei Aba gde su pronadjeni ostaci izraelskog ratnog aviona, 10, februar, 2018.

U saopštenju seketara za štampu Bele kuće danas je potvrdjeno : "Izrael je nepokolebljivi saveznik Sjedinjenih Država i mi podržavamo pravo jevrejske države se brani od Sirijskih i paravojnih snaga kojima Iran pruža podršku u južnoj Siriji."

To saopštenje je usledilo nakon izraelskog napada u subotu na desetinu iranskih i sirijskih meta u Siriji. Izrael je izvršio vazdušne napade pošto je u protiv-avionskoj vatri oboren izraelski ratni avion koji se vraćao iz napada na položaje snaga koje podržava Iran u Siriji.

Ranije je Izrael saopštio da je oborio iranski dron lasniran iz Sirije pošto je ušao na izraelsku teritoriju kasno u petak. U saopštenju Bele kuće se apeluje na "Iran i njegove saveznike da obustave provokativne akcije i rade ka postizanju regionalnog mira."

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je danas rekao kabinetu "Nastavićemo da nanosimo štetu svakome ko pokuša nama da nanese štetu." "To je uvek bila naša politika i to će nastaviti da bude naša politika", zaključio je izraelski premijer.

Takodje danas, predstavnik generalnog sekretara UN-a je rekao da "sve strane u Sirji i regionu imaju odgovornost i moraju da se ponašaju u skladu sa medjunarodnim zakonom i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN-a." On je takodje pozvao sve umešane strane na bezuslovnu de-eskalaciju nasilja i uzdržanost."

XS
SM
MD
LG