Linkovi

Verbalni sukob Izraela i Irana na konferenciji u Minhenu


Netanjahu sa, kako Izrael tvrdi, delom iranskog drona oborenog iznad izraelske teritorije. Bezbednosna konferencija, Minhen, 18. februar, 2018.
Netanjahu sa, kako Izrael tvrdi, delom iranskog drona oborenog iznad izraelske teritorije. Bezbednosna konferencija, Minhen, 18. februar, 2018.

Izraelski premijer Benjamin Hetanjahu tvrdi da je Iran samo nekoliko godina udaljen od sticanja nuklearne bombe.

Pod pritiskom kod kuće i suočen sa mogućim optužbama za korupciju, Netanjahu je izašao da govori na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu da bi izneo upozorenje povodom bezbednosti bliskoistočnog regiona, optuživši Iran da predstavlja egzistencijalnu pretnju.

Netanjahu je na podijumu mahao, kako tvrdi, delom iranskog drona koji je oboren iznad izraelske teritorije, apelujući na tamo prisutnu iransku delegaciju da to prizna. On je potom izneo izrelske crvene linije prema Teheranu.

"Izrael će nastaviti da sprečava Iran da osnuje permanentno vojno prisustvo u Siriji. Izrael će nastaviti da deluje kako bi sprečio Iran da osnuje još jednu terorističku bazu iz koje bi pretio Izraelu."

Takodje danas u Minhenu iranski ministar inostranih poslova Mohamed Džavad Zarif odbacio je govor izraelskog premijera.

"Bili ste upravo jutros publika za cirkus crtać, koji zapravo i ne zaslužuje dignitet u formi odgovora.", rekao je Zarif delegatima. On je istakao da Teheran traga za mirom u regionu zasnovanom na medjusobnom poštovanju.

XS
SM
MD
LG