Linkovi

Vojska delovala u samoodbrani


Bivši sudija Vrhovnog suda Izraela, Džejkob Turkel, na konferenciji za štampu povodom odluke o oslobadjanju izraelske vojske za odgovornost za napad na flotilu nadomak Gaze.

Izraelska komisija je oslobodila vojsku i vladu odgovornosti za prošlogodišnji smrtonosni prepad na flotilu koja je plovila prema Gazi, uprkos međunarodnim osudama te akcije.

Takozvana Turkelova komisija je u danas objavljenim nalazima istrage saopštila da su izraelske trupe delovale u samoodbrani od napada propalestinskih aktivista prilikom iskrcavanja na brod koji je pokušao da probije izraelsku blokadu Gaze. U nasilju su poginuli osam turskih aktivista i Amerikanac turskog porekla.

Odnosi Turske i Izraela su se posle incidenta pogoršali, a Izrael je ublažio blokadu suočen sa rasprostranjenim kritikama akcije. Komisija je takođe zaključila da izraelska blokada Pojasa Gaze koja traje više od tri godine nije protivna međunarodnom zakonu. Ipak, od Izraela se traži da preispita mogućnosti usmerenja sankcija na palestinsku ekstremističku organizaciju Hamas, umesto na ukupno stanovništvo Gaze.

Na čelu komisije je bio penzionisani sudija izraelskog Vrhovnog suda, a izveštaj su potpisala i njena dva međunarodna člana, iz Irske i Kanade.

XS
SM
MD
LG