Linkovi

Netanjahu: Napad Izraela opravdan


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je članovima komisije koja istražuje smrtonosni majski napad izraelskih komandosa na konvoj humanitarnih brodova koji su plovili ka Gazi, da je ta akcija bila opravdana.

Izraelski komandosi ubili su u toj akciji osam pro-palestinskih turskih aktivista i jednog Amerikanca turskog porekla. Humantarna flotila nastojala je da probije izraelsku blokadu Gaze, koji kontroliš ekstremistička palestinska frakcija Hamas.

Netanjahu je danas rekao kako je siguran da će izraelska komisija koja istražuje taj napad stati na stanovište da su vojne snage delovale u skladu sa medjunarodnim zakonom. On je takodje ukazao da je Turska odbila apel Izraela da zaustavi flotilu.

Netanjahu je prvi od nekoliko visokih funkcionera koji će u Jeruslimu svedočiti pred pomenutom komisijom, sastavljenom od petoro Izraelaca i dvoje medjunarodnih posmatrača. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak takodje će, prema očekivanjima, svedočiti.

Ujedinjene nacije treba sutra da počnu sopstvenu istragu o tom napadu. Na čelu komisije UN-a biće bivši lider Novog Zelanda, Džefri Palmer, i dosadašnji predsednik Kolumbije, Alvaro Uribe. Medju ostalim članovima panela su jedan Izraelac i jedan Turčin.

XS
SM
MD
LG