Linkovi

Izrael zaplenio brod sa oružjem


Oružje pronadjeno na brodu koji je zaplenio Izrael
Oružje pronadjeno na brodu koji je zaplenio Izrael

Izraelska vojska navodi da je zaplenila jedan teretni brod koji je, kako se veruje, prevozio 'tone' oružja palestinskim militantima u Pojasu Gaze.

Izraelska mornarica presrela je danas brod Viktorija, pod liberijskom zastavom, na Sredozemnom moru oko 320 kilomatara od obale Izraela. Funkcioneri navode da posada broda nije pružila otpor tokom ukrcavanja komandosa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naveo je da je izvor tog oružja Iran . On je ukazao da je odobrio vojno presretanje broda kasno sinoć pošto je u početnoj proceni utvrdjeno da je teretnjak prevozio oružje koje je imalo za cilj da nanese štetu Izraelu.

Teretni brod je prebačen u izraelsku luku Ašdod radi temeljnog ispitivanja tereta. Vojni predstavnik je naveo da je inicijalnom pretragom otkriveno najmanje tri sanduka oružja.

Izraelski funkcioneri saopštavaju kako veruju da je taj brod krenuo iz Sirije, svratio u Tursku i potom se uputio ka Egiptu kad je presretnut. Medjutim, oni navode da Turska nije umešana u tu pošiljku. Dnevnik Džeruzalem post naveo je kako vlasti veruju da je namera bila da se oružje iskrca u Egiptu i potom transportuje u Gazu kopnenim putem.

XS
SM
MD
LG