Linkovi

'Dejan - uvek na strani pravde i istine'


U Beogradu je danas ispraćen novinar Dejan Anastasijević, Foto: Vreme
U Beogradu je danas ispraćen novinar Dejan Anastasijević, Foto: Vreme

Na Novom groblju u Beogradu danas je ispraćen novinar Dejan Anastasijevića, koji je posle duže i teške bolesti, umro 24. aprila u 57. godini života.

Ispraćaju i kremaciji su, pored članova porodice, kolega novinara i prijatelja, prisustvovale i mnoge ličnosti iz nevladinog sektora.

Od Anastasijevića su se, pre ispraćaja za kremaciju oprostili drug iz detinjstva i sestra, koji su govorili o snazi njegove ličnosti i borbi za pravdu i istinu.

Na komemoraciji u Pres centru Udruženja novinara Srbije, odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm je rekao da je karijera Dejana Anastasijevića bila impresivna i da je najveće novinarsko priznanje dobio od publike koja ga je volela.

"Dejan Anastasijević bio je uvek na strani pravde, istine i potlačenih", rekao je Švarm i dodao da on i pored svih pretnji i atentata nije poklekao i nastavio je da radi.

Dejanov kolega sa Radija B92 Aleksandar Vasović je podsetio okupljene da je Anastasijević "pisao tačno i da nije fermao ni političare, ni ubice, ni koljače".

Dejan Anastasijević je bio je urednik redakcije BBC na srpskom jeziku, dugogodišnji novinar "Vremena" i američkog magazina TIME, a jedno vreme je radio i kao dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Zbog pretnji i opasnosti za život, u aprilu 1999. Anastasijević se preselio u Beč sa porodicom, ali se u Beograd vratio u avgustu 2002. godine. U aprilu 2007. godine preživeo je pokušaj atentata, kada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala bomba.

Bio je prvi srpski novinar koji je svedočio protiv bivšeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića u postupku pred Tribunalom u Hagu.

Dejan Anastasijević je dobio više novinarskih nagrada, uključujući nagradu NUNS-a, "Dušan Bogavac" i "Staša Marinković", kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

XS
SM
MD
LG