Linkovi

Ispitati akcije u istrazi o mejlovima Hilari Klinton pre izbora


Nezavisni inspektor u američkom Ministarstvu pravosuđa izjavio je u utorak da je započeo proveru kako su agencije vodile istragu o tome kako je demokratkinja Hilari Klinton koristila privatni mejl server dok je bila državna sekretarka, što je bila jedna od najspornijih tema tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje, koju je ona izgubila.

Inspektor Ministarstva pravde, Majkl Horovic, rekao je da će ispitati kako je direktor Federalnog istražnog biroa (FBI), Džejm Komi, sprovodio svoju jednogodišnju istragu ponašanja Klintonove, najviše američke diplomatkinje od 2009. do 2013. godine, koja je pokušavala da postane prva žena na poziciji predsednika Amerike.

Komi, koji je tvrdio da je Klintonova rukovala poverljivim materijalom na mejl serverima "krajnje nepažljivo", sprao je optužbe za krivično delovanje sa njenog imena četiri meseca kasnije. Ali, Komi je ponovo otvorio istragu samo nekoliko dana pre glasanja na izborima 8. novembra, da bi dva dana pre izbora rekao da istraga nije pronašla ništa novo.

Klintonova je Komijevom ponovnom otvaranju istrage 11 dana pre izbornog dana, u trenutku kada milioni glasač već izlaze na rano glasanje, pripisala epitet ključnog faktora u iznenađujućem porazu od republikanca Donalda Trampa, milijardera i mogula nekretnina koji je ušao u politiku i koji naredne nedelje preuzmia dužnost 45. američkog predsednika.

Video: Portparol Bele kuće Džoš Ernest o istrazi inspektora

WH Spokesman Earnest Reacts to News of Justice Probe on FBI Actions Before Election
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

"Po svoj prilici, ulog je čak i veći za generalnog inspektora koji ima odgovornost da sprovede ovu vrstu istrage nad nezavisnim agencijama za sprovođenje zakona. Mogu da vam kažem da Bela kuća nije bila umešana u tu odluku i da je sve što generalni inspektor odabere da ispita nešto će on ili ona odlučiti na osnovu sopstvene tačke gledišta, sopstvenih saznanja o činjenicama i nadamo se da će slediti dokaze kuda god oni vodili, ukoliko pronađu ikakve dokaze", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernst.

XS
SM
MD
LG